Vähennä liukastumisvammojen riskiä – tarkista, onko talvikenkiesi pohjissa pitoa

Neljä kymmenestä suomalaisesta liukastuu talvella.

Talvikengät
Kengänjälkiä lumessa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kun kadun pinnassa on jäätä, lunta tai loskaa, kannattaa vilkaista kengänpohjiin. Pitävien pohjien avulla voi säästyä liukastumiselta ja kurjilta vammoilta.

Unohda piikkikorot

Piikkikorkoisilla kengillä sipsuttelu kannattaa talvisin rajoittaa sisätiloihin. Kun kengänpohjissa on kunnolla pinta-alaa, pystyssä pysyminen on varmempaa. Talviulkoilussa matalat ja leveät korot tuovat selvästi enemmän pitoa.

– Jos on kovin kapea- ja korkeakorkoinen kenkä, epätasaisella polanteisella jääpinnalla kävely menee vaikeaksi. Siinä on suuri nilkan nyrjähdyksen riski, tutkija Mikko Hirvonen Työterveyslaitokselta sanoo.

Kokeile peukalolla, onko kengänpohja pehmeä

Talvikeleille kannattaa valita kengät, joiden pohja on pehmeä ja huokoinen myös kovalla pakkasella. Työterveyslaitoksen tutkija Mikko Hirvosen mukaan jotkut muovimateriaalit, esimerkiksi PVC ja PU, saattavat kovettua pakkasessa ja lisätä kaatumisen vaaraa.

– Pehmeä termoplastinen kumiseos on parhaita yleisesti käytettyjä talvijalkineiden pohjamateriaaleja, koska se säilyttää pehmeytensä myös pakkaskelillä, Mikko Hirvonen sanoo.

Hän neuvoo kokeilemaan kengänpohjan materiaalia peukalolla. Pohjan pitää painua peukalon alla selvästi kasaan.

Tarkista, että pohja on kuvioitu

Kunnon kuviot kengänpohjassa lisäävät pitoa vaikkapa lumikelillä. Kenkätehdas Janitan toimitusjohtaja Jari Salmi uskoo, etteivät kuluttajat Suomessa edes valitsisi sileäpohjaisia talvikenkiä.

– Sileissä pohjissa ei kannata yrittää liukkauteen lähteä. Kyllä niissä täytyy olla karkeita kuvioita, Salmi painottaa.

Työterveyslaitoksen Mikko Hirvonen ohjeistaa, että kuvioiden syvyyden olisi hyvä olla vähintään noin viisi millimetriä. Silloin kengänpohjan pieni kuluminenkaan ei poista kuvioita kokonaan.

Kengänpohjia kannattaa vilkaista myös reunoilta. Reunoille aukeavat kuviot eivät tukkeudu lumesta tai kivistä yhtä helposti kuin tasareunaiset kengänpohjat.

Viisto kanta voi auttaa kriittisellä hetkellä

Taaksepäin viisto kanta parantaa pitoa.

– Kaatumisen kannalta kriittinen hetki on se, kun kantapää osuu maahan. Jos reuna on hyvin jyrkkä, kosketuspinta-ala jää helposti niin pieneksi, ettei synny pitoa, Hirvonen toteaa.

Myös kuvion pitäisi ulottua kannan takaosaan saakka.

Jos ulkona on pääkallokeli, turvaudu nastoihin

Kun kadun pinnassa on peilikirkas jää, johon on satanut lunta päälle, jalkojen alle tarvitaan nastakengät tai liukuesteet, toteaa Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemi.

– Jos täytyy mennä ulos kelissä kuin kelissä, esimerkiksi koiran kanssa, suosittelen ihan nastakenkiä. Tai jos lähtee liikkeelle aamulla aikaisin ennen hiekoitusta, Tamminiemi sanoo.

Nastakengät voivat kuitenkin olla liukkaat vaikkapa kaupan kivilattialla. Ne myös saattavat vaurioittaa lattioita. Irrotettavat liukuesteet ovat parempi vaihtoehto, jos samoja kenkiä on käytettävä sekä sisällä että ulkona.

Ota iltamenoihin kahdet kengät

Jos lähdet juhlimaan etkä halua viettää koko iltaa jämerissä ulkoilukengissä, ota mukaan kaksi kenkäparia. Juhlakengissä liukastelu yhdistettynä alkoholin nauttimiseen on hyvin riskialtista, Kaarina Tamminiemi painottaa.

– Pienelläkin matkalla ehtii tapahtua paljon. Ota paikasta toiseen siirtymiseen kunnon kengät ja vaihda ne tanssikengät vasta juhlapaikassa.

Neljä kymmenestä liukastuu talvella

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta liukastuu talvella, ja heistä noin puolet loukkaa itsensä. Pelkästään Helsingissä kaikki kaatumiset aiheuttavat yli 8 500 ensihoitotehtävää vuodessa. Osa selviää talvikelillä kaatumisesta säikähdyksellä, mutta ruhjeet, nyrjähdykset ja murtumat ovat yleisiä. Liukastuminen voi johtaa myös esimerkiksi vakavaan päävammaan. Kiire lisää liukastumisen riskiä.