Uutuuskirja presidenttien puolisoista – Tellervo Koivisto: Hankalinta oli olla koko ajan silmälläpidon alla

Rouva Tellervo Koivisto kertoi elämästään presidentti Mauno Koiviston puolisona sunnuntaina Helsingin Kirjamessuilla.

Tellervo Koivisto
Tellervo Koivisto ja Pentti Arajärvi Helsingin kirjamessuilla.
Tellervo Koivisto ja Pentti Arajärvi Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

– Tärkeintä oli vakuuttaa itsensä, että terveellä järjellä selviää.

Näin kuvailee elämää presidentin puolisona tohtori Pentti Arajärvi, josta tuli vuonna 2000 Suomen tasavallan ensimmäinen mies, kun hänen puolisonsa Tarja Halonen valittiin presidentiksi.

Uutuuskirja Olet valaissut minun tietäni kertoo presidenttien puolisoista koko Suomen satavuotisen itsenäisyyden ajalta Ester Ståhlbergistä Jenni Haukioon.

Kirjan kirjoittaneen toimittaja Päivi Storgårdin mukaan jokainen presidentin puoliso on jättänyt oman jälkensä Suomen historiaan.

Rouva Haukiota lukuun ottamatta elossa olevia presidenttien puolisoita on myös haastateltu kirjaa varten.

Kirjasta keskusteltiin sunnuntaina Helsingin kirjamessuilla, jossa paikalla olivat myös rouva Tellervo Koivisto ja tohtori Pentti Arajärvi.

Presidenttikausista on jäänyt molemmille puolisoille hyviä muistoja.

– Ei minulle jäänyt mitään ikäviä muistoja. Se oli ihan hyvää aikaa, mutta [kesti] ihan tarpeeksi kauan. Ei tehnyt enää yhtään mieli jatkaa, Koivisto sanoi.

Toukokuussa edesmennyt Mauno Koivisto toimi presidenttinä vuosina 1982-1994. Tarja Halosen presidenttikaudet ajoittuivat vuosiin 2000-2012.

Tiukat turvatoimet vaativat totuttelua

Sekä Koivisto että Arajärvi myönsivät, että vaikeinta oli tottua siihen, miten presidentin puolison jokaista liikettä seurattiin hyvin tarkasti.

– Sihteerille joutui ilmoittamaan, että aion lähteä ulos kaupungille. Jokainen puhelu tuli keskuksen ja sihteerin kautta. Kaikki oli kontrolloitua. Piti olla eräällä tavalla silmälläpidon alla, Koivisto kuvaili.

Arajärvi hauskuutti yleisöä myöntämällä, miten passaamiseen oli vaikea tottua.

Jos presidenttipari halusi keittää aamukahvit itse, niin siitä piti sopia erikseen henkilökunnan kanssa. Joskus tämä viikonloppuisin onnistuikin.

– Kun jotain toivoi, niin melkein kaikki toteutui, jos ei nyt ihan mahdottomaksi heittäytynyt, Arajärvi kuvaili palvelun tasoa.

"En kysellyt salaisista asioista"

Sekä Koivistolla että Arajärvellä oli kokemusta valtiollisista tilaisuuksista ja edustustehtävistä jo ennen presidenttikauden alkua. Näin ollen itsenäisyyspäivän vastaanotto tai suuret päivälliset eivät tulleet täytenä yllätyksenä.

– Olin saanut hyvää opastusta Tarjan vaalikampanjan aikana. Tellervo Koivisto opetti minulle, miten otetaan vastaan kukat ja miten heilutetaan yleisölle kukkapuska kädessä. Se osoittautui turhaksi, koska kukat ojennettiin aina Tarjalle, Arajärvi nauratti yleisöä.

Rouva Koivisto muisteli, että oli kovin vähän yhteiskunnallisia asioita, joista hän ei olisi keskustellut presidentti Mauno Koiviston kanssa.

– Loppujen lopuksi on suhteellisen vähän sellaisia presidentin käsittelemiä asioita, joita ei ole tarkoitettu julkisuuteen ja joista ei olisi voinut jutella keskenään. Kyllä hän piti sellaiset [salaiset] asiat omana tietonaan, Koivisto sanoi.

Arajärvi kertoi, miten hän halusi toisaalta myös tietoisesti pitää etäisyyttä ylimmän valtiojohdon käsittelemiin polittisiin kysymyksiin.

– En halunnut ajautua sellaiseen tilanteeseen, että minun pitäisi muistaa, mitkä asiat ovat salaisia ja mitkä julkisia. Sen takia en kysellyt varsinkaan asioista, jotka olivat salaisia. Muuten tietysti puhuimme yhteiskunnasta ja monesta muusta asiasta. Se oli kahvipöytäkeskustelua, joka joskus meni vähän syvemmälle, Arajärvi sanoi.