Kurdit neuvottelevat Irakin armeijan kanssa sodan estämiseksi – kurdipresidentti ilmoitti erostaan

Irakin kurdien presidentti Masud Barzani on menettänyt arvostustaan, kun monet maat ovat ottaneet käyttöön vastatoimia kurdien itsenäisyyshankkeen takia.

kurdit
Irakin kurdien presidentti Masud Barzani äänestää itsenäisyyskansanäänestyksessä lähellä Erbiliä 25.9.2017.
Irakin kurdien presidentti Masud Barzani äänestää itsenäisyyskansanäänestyksessä lähellä Erbiliä 25.9.2017.Gailan Haji / EPA

Kurdien peshmerga-joukot ja Irakin armeijan edustajat ovat neuvottelleet maan sisäisen konfliktin estämisestä.

Tänään sunnuntaina käytiin neuvottelujen toinen kierros. Ensimmäinen kierros käytiin perjantaina ja lauantaina.

Neuvottelujen sisällöstä ei ole annettu tarkkoja tietoja julkisuuteen. Irakin pääministerin Haider al-Abadin mukaan neuvottelujen tarkoituksena on sopia Irakin joukkojen sijoittamisesta kurdialueella oleville Irakin raja-asemille Turkin-, Iranin- ja Syyrian-vastaisilla rajoilla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tästä päästiin illalla sopuun.

Abadi haluaa myös Irakin hallinnon saavan hallintaansa kurdialueen kautta Turkkiin kulkevan öljyjohdon.

Irakin armeijan ja kurdijoukkojen välillä on puhjennut yhteenottoja sen jälkeen, kun kurdit järjestivät kansanäänestyksen itsenäistymisestä syyskuun lopulla. Irak ja sen naapurimaat vastustivat itsenäistymishanketta jyrkästi.

Lokakuun 16. päivä irakilaisjoukot valtasivat kurdien vuosia hallussaan pitämän Kirkukin kaupungin, joka ei kuulu kurdien itsehallintoalueeseen.

Irakin kartta jossa Kirkuk
Yle Uutisgrafiikka

Kirkukin valtaus tapahtui lähes ilman vastarintaa, mutta kun Irakin armeija lähestyi myöhemmin kurdialueen rajaa, peshmerga-joukot tiivistivät vastarintaansa. Tulitauko solmittiin perjantaina neuvotteluja varten.

Kurdien pitkäaikainen presidentti luopuu vallasta

Irakin kurdien presidenttinä vuodesta 2005 saakka toiminut Masud Barzani ilmoitti tänään sunnuntaina luopuvansa tehtävistään marraskuun 1. päivä lähtien.

Hänen presidenttiytensä toinenkin 4-vuotiskausi päättyi jo 2014, mutta Barzanin toimikautta jatkettiin tuolloin kahdella vuodella Isis-terroristijärjestön aiheuttaman sekasorron takia. Tuokin kausi on jo päättynyt, joten Barzanin toiminta presidenttinä ei viime aikoina ole enää perustunut lakiin.

Irakin kurdialueella oli tarkoitus järjestää presidentinvaalit marraskuussa, mutta niitä on lykätty määräämättömäksi ajaksi eteenpäin, koska puolueet eivät ole esittäneet yhtään ehdokasta.

71-vuotias Barzani pyysi tänään kurdiparlamenttia täyttämään johtajuusaukon. Hän myös torjui ajatukset, että hänelle voitaisiin esittää jatkoaikaa presidenttinä.

Itsenäisyyskansanäänestyksen tuoma innostus on nopeasti haihtunut kurdikansasta, sillä äänestyksen aiheuttamat vastatoimet ovat olleet rajut. Kurdit ovat menettäneet kansainvälisessä yhteisön keskuudessa hankkimaansa arvostusta.

Kirkukin menetys oli myös kova isku. Kirkuk on monelle kurdille heidän henkinen pääkaupunkinsa. Samalla Kirkuk on keskellä valtavia öljyrikkauksia. Kun kurdit menettivät Kirkukin, heidän arvioidaan menettäneen samalla puolet öljystä saamistaan vientituloista.

Nämä tappiot henkilöityvät suurelta osin Massud Barzaniin, jonka katsotaan olleen itsenäisyyshankkeen tärkein toimija.

Jos Irakin armeija ottaa haltuunsa rajanylityspaikat ja öljyjohdon, ovat kurdit menettäneet merkittävän osan autonomian eduista.

Kurdit ovat luvanneet, että kansanäänestyksen tulokset jäädytetään toistaiseksi. Irakin johto vaatii, että tulokset mitätöidään kokonaan.

Uutista päivitetty 29.10. klo 21.20. AFP:n mukaan sopu Irakin joukkojen sijoittamisesta raja-asemille on saavutettu.

Lue lisää:

Kurdit jäädyttämässä kansanäänestyksen tulokset

Monet maat varoittivat kurdeja

Lähteet: AFP, AP, Reuters