1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Nuorille halutaan oma #metoo, USA:ssa kohistaan Venäjä-tutkinnasta, viikko alkaa kylmänä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

"Herutuskuvia" jakavat nuoret tarvitsisivat oman #metoo-kampanjansa

#metoo-kampanja on nostanut seksuaalisen väkivallan ja seksuaalisen häirinnän näkyvästi esille, mutta kampanja on keskittynyt aikuisiin. Poliisin tietoon tulevissa koululaisten ja opiskelijoiden häirintätapauksissa on yleensä kyse valokuvasta. Osa näistä valokuvista on seksuaalissävytteisiä, ns. "herutuskuvia". Lapsi tai nuori voi joutua vaikeuksiin, kun entinen poika- tai tyttöystävä laittaa kuvan verkkoon. Mikkeliläishanke kehitti toimintamallin, jonka avulla pyritään ennaltaehkäisemään nuoriin kohdistuvaa väkivallan uhkaa ja seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa.

Opettajat huolissaan ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta

Ammatillisen koulutuksen uudistus vuoden vaihteessa herättää huolta opettajissa. Yle Uutisten kyselyyn vastanneista opettajista valtaosa epäilee, etteivät uudistuksen tavoitteet toteudu käytännössä. Opetusministeriön näkemys kentän tunnelmasta on valoisampi.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Pohjolaan yhteinen henkilötunnusjärjestelmä

Eduskuntatalo täyttyy tällä viikolla pohjoismaisista kansanedustajista ja ministereistä. Kouriintuntuvin esitys liittyy koko Pohjolan kattavaan henkilötunnusjärjestelmään. Mallia on haettu Virosta, mutta toteutus vie vielä vuosia. Suurimmat tunteet liittynevät esitykseen suomen ja islannin saamiseksi Pohjoismaiden neuvoston virallisiksi kieliksi.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yhdysvaltain vaalien Venäjä-tutkinnassa odotetaan pidätystä

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan komissio, joka tutkii Venäjän väitettyä vaikutusta Yhdysvaltain syksyn presidentinvaaleihin, on tekemässä yhden tai useamman pidätyksen lähiaikoina. On mahdollista, että yksi tai useampi pidätys tehdään jo tänään maanantaina. Presidentti Donald Trump lähetti eilen sunnuntaina useita kiivastuneita Twitter-viestejä, joissa hän sanoi tutkimuksen olevan vilpillinen ja syytti demokraattipuoluetta "noitavainosta".

Yhdysvaltain presidentti puhumassa tiedotusvälineille Valkoisen talon pihalla 25. lokakuuta. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA-EFE

Sää: Alkuviikko on kylmä

Sateet vähenevät maanantain aikana. Puuskainen tuuli lisää kylmyyden tunnetta, kertoo meteorologi Joonas Koskela. Katso paikkakuntasi sää Ylen sääsivulta.

Kuva: Yle Sää