1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä-tutkimuksissa odotetaan ensimmäistä pidätystä – Trumpilta raju Twitter-purkaus

Monet presidentti Trumpin läheiset avustajat ovat olleet tutkinnan kohteina.

Yhdysvaltain presidentti puhumassa tiedotusvälineille Valkoisen talon pihalla 25. lokakuuta. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA-EFE

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lähettänyt tänään sunnuntaina useita tiukkasanaisia Twitter-viestejä, joissa hän hyökkää demokraattipuoluetta ja sen presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vastaan.

Trumpin purkaus liittyy useissa Yhdysvaltain tiedotusvälineissä, mm. CNN-kanavalla (siirryt toiseen palveluun) julkaistuun uutiseen. Uutisten mukaan ehkä jo huomenna maanantaina suoritetaan ensimmäinen pidätys tutkinnassa, joka kohdistuu Venäjän väitettyyn vaikuttamiseen viime syksyn presidentinvaaleihin.

Pidätyksiä olisi tulossa ainakin yksi. Pidätettävien henkilöllisyyttä ei tiedetä. Syytekirjelmät valmistuivat loppuviikosta.

Trump itse ei ole ainakaan tässä vaiheessa tutkinnan kohteena. Uutistoimisto AFP:n mukaan tämänkaltaisissa suurimittaisissa tutkimuksissa on tyypillistä, että ne kohdistuvat ensi vaiheessa alemman tason toimijoihin.

Tutkintaa johtavan Robert Muellerin käskystä läheisiä Trumpin avustajia on ollut kuultavina, kuten entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn ja Trumpin kampanjapäällikkönä toiminut Paul Manafort, jonka asuntokin tutkittiin viime kesänä. Heitä epäillään asiattomista yhteyksistä Venäjään.

Trump twiittasi, ettei ole nähnyt republikaanipuoluetta koskaan niin vihaisena ja yhtenäisenä, koska Hillary Clintonin tekemisiä ei tutkita.

Trumpin luettelee twiiteissään Clintonin väitettyjä rikkeitä, joita pitäisi Trumpin mielestä tutkia.

Trump myös kiisti jälleen, että mitään asiatonta Venäjä-yhteyttä olisi ollut ja syytti demokraatteja noitavainosta.

Presidentin mukaan ei ole yhteensattuma, että demokraatit puhuvat Venäjästä samaan aikaan, kun republikaanit ovat tekemässä historiallista verouudistusta.

Viikonlopun aikana Trumpin läheinen avustaja, New Jerseyn kuvernööri Chris Christie on esiintynyt useissa televisio-ohjelmissa ja nostanut esiin mahdollisuuden, että Muellerin tiimi olisi syyllistynyt rikokseen, kun sen toiminnasta on vuotanut tietoa medialle.