1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vimpeli

Vimpeli kirii talouttaan kuntoon – kunta harkitsee jo yleisen kiinteistöveroprosentin laskua

Vimpelin kunta on saamassa taseensa alijäämän katettua kolmessa vuodessa. Niinpä Vimpeli suunnittelee auttavansa etenkin yrittäjiä yleisen kiinteistöveroprosentin laskulla.

Vimpeli
Yleisöä Vimpelin kunnanvaltuuston kokouksessa.
Puolitoista vuotta sitten vimpeliläiset seurasivat vakavina Vimpelin ja Alajärven kuntaliitospäätöksiä. Kuva on huhtikuulta 2016 Vimpelin valtuustosta. Pasi Takkunen/Yle

Vimpelin kunta aikoo laskea yleistä kiinteistöveroprosenttiaan. Kunta perii nyt 1,30 prosentin kiinteistöveroa. Talouden tasapainottamistoimikunta esittää, että ensi vuonna yleinen kiinteistöveroprosentti laskettaisiin 1,00 prosenttiin. Lasku merkitsisi Vimpelissä arviolta reilun 90 000 euron vähennystä verokertymään. Yleisen kiinteistöveron laskemisella kunta haluaa tukea erityisesti yrityksiä.

Muihin kiinteistöveroihin ja tuloveroprosenttiin ei esitetä muutoksia. Vimpelin tuloveroprosentti on tällä hetkellä 22,25. Vimpelin kunnanhallitus saa veroasiat pöydälleen tänään.

Alijäämät pian kuitattu

Kriisikuntamenettelystä itsenäisenä selvinnyt Vimpelin kunta on kuronut nopeasti taseensa alijäämän nollille. Jos erikoissairaanhoito ei tuo loppuvuonna yllättäviä menoja, Vimpelin kuluva vuosi jää ylijäämäiseksi. Tällöin kunnan taseessa oleva loppu alijäämä saataisiin katettua jo tämän vuoden tilinpäätöksessä. Vimpeli teki merkittävät, noin puolentoista miljoonan euron ylijäämät sekä vuonna 2015 että 2016.

Vimpelin taseessa oli enimmillään alijäämää 3,6 miljoonaa euroa. Kriisikunnaksi joutumisen jälkeen Vimpeli ryhtyi voimakkaasti ja nopeasti tasapainottamaan talouttaan. Kunta välttyi pakkoliitokselta Alajärveen. Valtioneuvosto katsoi, että Vimpelin säästötoimenpiteet olivat pitkävaikutteisia ja rakenteellisia sekä tervehdyttivät kunnan taloustilannetta.

Valtiovarainministeriö on seurannut kriisikuntamenettelyn jälkeenkin, miten Vimpeli selviää taloutensa tasapainottamisesta.

Lue seuraavaksi