YK: Kongon humanitaarinen kriisi on katastrofi – Miljoonat kärsivät nälästä

BBC:lle tilannetta kommentoinut YK:n elintarvikeviraston päällikön David Beasley sanoo, että apua tarvitaan välittömästi, ei ole aikaa odottaa viikkoja.

nälänhätä
Kongolaiset lapset heijastuvat maassa olevasta vedestä.
Kongon vaikea tilanne on heijastumaa jo pitkältä ajalta.Dai Kurokawa / EPA

Humanitaarinen kriisi pahenee Kongossa. YK:n elintarvikeviraston päällikkö David Beasley on vedonnut kansainväliseen tuen saamiseksi ja humanitaarisen kriisin estämiseksi konflikteista kärsivässä Kongon Kasai-maakunnassa.

Beasley kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että yli kolme miljoonaa ihmistä on nyt vaarassa menehtyä nälkään. Hän varoitti, että satoja tuhansia lapsia kuolee tulevina kuukausina, jos apua ei saada toimitettua perille.

– Tiimimme ovat olleet kenttätyössä, näimme poltettuja koteja ja vakavasti aliravittuja lapsia. Monet lapset ovat jo kuolleet, raportoi Maailman elintarvikeohjelma (WFP).

Basleyn mukaan tilanne on hälyttävä, nyt ei ole aikaa odottaa.

– Jos odotamme vielä muutamia viikkoja ennen kuin saamme varoja ja elintarvikkeita, en voi edes kuvitella, kuinka kamala tilanne on. Tarvitsemme apua ja tarvitsemme sitä juuri nyt, hän sanoi.

Elokuussa alkaneet väkivaltaisuudet ovat pakottaneet 1,5 miljoonaa ihmistä lähtemään kodeistaan. Heistä suurin osa on lapsia.

Yli 3 000 ihmistä on kuollut. YK on löytänyt kymmeniä suuria hautoja alueella.