1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite

Soite irtisanoo kiistellyn kyytikeskussopimuksen Speysin kanssa

Keski-Pohjanmaan sote-yhtymä Soite irtisanoo kyytikeskusyrittäjän sopimuksen. Speys Oy järjestää vanhusten ja vammaisten kuljetuksen kuitenkin vielä puoli vuotta.

Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Sopimuksen irtisanomista on ehdottanut Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoma. Maanantaina kokoontunut Soiten hallitus kallistui toimitusjohtajan esityksen kannalle äänin 9–2. Pekka Nurmi (kok.) ja Mauri Lahti (sd.) olisivat purkaneet sopimuksen välittömästi. Soiten käyttämän konsultin mukaan se olisii lisännyt kalliin oikeudenkäynnin riskiä, koska sopimuksen purkamseen ei sen mielestä ollut selkeää perustetta. Irtisanomisajan sisältävässä menettelyssä ei vastaavaa juridista riskiä ole.

Esityksen mukaan palvelu kilpailutetaan uudestaan ja Speys huolehtii Kyytikeskuksen toiminnasta vielä kuusi kuukautta eli sopimuksen irtisanomisajan.

Vanhuksille ja vammaisille taksikyytejä kahden kuukauden ajan välittänyt Kyytikeskus on ollut alusta lähtien ongelmissa, pahimmillaan taksia on joutunut odottamaan tunteja. Kyytejä on jäänyt myös saapumatta. Lisäksi omaiset ovat kokeneet järjestelmän liian vaikeaksi esimerkiksi kehitysvammaiselle.

Kilpailutus halutaan suorittaa uudestaan ja saada paremmat sopimukset kaikkien osapuolten kanssa.

Veikko Laitila, Soiten hallituksen puheenjohtaja

Soite on pyytänyt syksyn mittaan Kyytikeskukselta dataa kyytien toteutumisesta. Tietojen mukaan palvelua on korjattu ja paranneltu syksyn mittaan. Viimeisimpien raporttien mukaan taksimatka on pystytty järjestämään asiakkaalle sovitun määräajan puitteissa yli 95 % tapauksista.

Uusi kilpailutus, uudet sopimukset

Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila perustelee irtisanomista sillä, että Kyytikeskuksen toiminta on ontunut alusta asti, eivätkä asiakkaat ole saaneet toivottua palvelua.

– Toinen näkökulma irtisanomiseen on, että kilpailutus halutaan suorittaa uudestaan ja saada paremmat sopimukset kaikkien osapuolten kanssa. Siinä on kehittämismahdollisuutta. Ennen kaikkea uudella kilpailutuksella halutaan jättää taka-alalle tämä häly, mikä tässä on ollut, ja aloittaa puhtaalta pöydältä ensi kesänä.

Sopimus päätettiin irtisanoa, vaikka Speys on raporttien mukaan parantanut toimintaa syksyn mittaan.

–Nähtiin kaksi syytä irtisanomiseen. Kilpailutusprosessista on ollut epäilyjä ja halutaan ne jättää taakse uudella kilpailutuksella. Toinen asia on, että sopimukset eivät ehkä sisällä riittävästi kehittämiselementtejä ja tältä osin halutaan määritellä kumppanuutta ja sopimustekstejä uudestaan.

Sopimus taksiyrittäjien kanssa jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

Kyytien tilausaikoihin muutoksia

Speys jatkaa kyytien järjestämistä puolen vuoden irtisanomisajan.

Toiminta ei kuitenkaan jatku aivan entisenlaisena. Veikko Laitilan mukaan Soiten hallitus kokoontuu jo 13.11. päättämään muutoksista voimassaolevaan palvelusopimukseen. Asiakkaat ovat kritisoinet erityisesti sitä, että kyyti pitää tilata kaksi tuntia ennen kuljetusta.

Ollaan vakuuttuneita, että ensi talvena kyydit toimivat hyvin.

Veikko Laitila, Soiten hallituksen puheenjohtaja

– Jo seuraavassa kokouksessa muutetaan aikarajoja, jolloin asiakkaan tulee tilata kyydit. Palaute on otettu vakavasti ja uudella päätöksellä pyritään korjaamaan virheitä, joita Soite on tehnyt. Totta kai edellytetään taksiyrittäjiltä ja Kyytikeskukselta, että he parantavat toimintaa.

Soiten hallituksen puheenjohtaja on vakuuttunut, että nyt tehdyillä päätöksillä toiminta on entistä asiakaslähtöisempää.

– Ollaan vakuuttuneita, että ensi talvena kyydit toimivat hyvin.

Kyytitoiminnan uusi kilpailutusprosessi käynnistyy irtisanomisaikana. Puolen vuoden päästä Soitella on tarkoitus olla uudet kuljetussopimukset. Speys Oy voi halutessaan olla muiden yrittäjien rinnalla kilpailemassa uudesta kyytikeskussopimuksesta.

Veikko Laitila hymähtää, että kyytikeskussotkusta on Soitessa opittu paljon.

– Kovasti on opittu. Rohkenen lainata toimitusjohtajan kommenttia, että konttiin on jäänyt paljon oppia. Nyt edellytetään, että samanlaisia virheitä ei enää tehdä. Hankintamenettely ei ole helppo juttu, kunnissa on koko ajan hankintariitoja meneillään. Soite on nuori organisaatio ja olemme pilottina ikään kuin muille kunnille ja muita edellä menossa. Liikennekaari eli lainsäädäntö muuttuu ensi vuoden aikana ja muut maakunnat tulevat tässä perässä.

Kello 16.30 juttuun on lisätty Soiten hallituksen puheenjohtajan Veikko Laitilan kommentit.

31.10 kello 9.00 Lísätty tieto hallituksessa vähemmistöön jääneiden kannasta.