Hyppää sisältöön

Moskovassa "itätyttöä" etsimässä – Löytyikin überhipster

Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki muutti Moskovaan syyskuussa. Ensimmäinen oivallus oli se, että kaupungin asukkaat ovat muodikkaampia kuin missään muualla.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

MOSKOVA Kännykkääni tulee uusi viesti.

– Hei, voisitko vähän salakuvata moskovalaista katumuotia? kysyy suomalainen ystävättäreni Heidi.

– Kiinnostaisi kovasti nähdä, miten siellä pukeudutaan.

Olen kaupungilla ja laitan kännykän videokameran päälle. Tiedän tuottavani pettymyksen.

Heidi odottaisi paljon raflaavampaa materiaalia: kirkkaita värejä, korkeita korkoja, ylilyöntejä ehostuksessa, mutta minkäs teet.

Moskovassa kulkiessa voisi olla missä tahansa eurooppalaisessa pääkaupungissa.

Opiskelija Jana Jakovleva (17) poseeraa tottuneesti. – Pidän rennosta ja pelkistetystä tyylistä. Kuva: Oksana Yushko / Yle

Aivan kuten Berliinissä, Lissabonissa tai Lontoossa myös Moskovassa vanhoja teollisuusalueita on muutettu uuteen käyttöön. Vanhasta viinifabriikista on sukeutunut galleria-alue, suklaatehtaasta iltaelämän keskus ja leipätehtaasta venäläisten muotisuunnittelijoiden ja skeittikauppojen keskittymä.

Samalla niistä on tullut tyylikkäiden kaupunkilaisten olohuoneita.

Moskovan keskustasta pohjoiseen sijaitsee entinen kristallitehdas Flakon. Vanhan tehdaskompleksin sokkeloissa vastaan kävelee kaikenlaista kansaa: nuoria, perheellisiä, jokunen mummokin.

Anna Russul (50) rakastaa hauskuutta ja värejä. Vierellä tytär Aleksandra (23). Kuva: Oksana Yushko / Yle

Lokakuisen harmauden seasta pilkistää häivähdys turkoosia. Sitä kantaa komeasti Anna Russul, myös luomillaan. Onko tässä etsimäni "itätyttö"?

Ei ole. Anna kertoo tyylistään mielellään. Paljastuu, että taustalla on elämänmuutos.

– Työskentelin vuosia liike-elämässä ja sitten hallinnollisissa tehtävissä duumassa. Sitten kyllästyin valtion rakenteisiin ja halusin olla vapaa, Russul kertoo.

Nyt Russul on eläinaktivisti. Sylissä on yksi pelastusprojekti, kaduilta löydetty pieni Sugar-koira.

– Voitte kuvitella, että jos olisin saapunut työhöni duumaan tämännäköisenä, he olisivat pitäneet minua hulluna, Russul nauraa.

Epäilemättä. Venäjällä virastotyyli on sama kuin muualla maailmassa: asiallisia jakkupukuja, hillittyjä kampauksia.

Olga Jurasova (28) on kuvittaja ja tuotantosuunnittelija elokuva-alalla. Kuva: Oksana Yushko / Yle

Seuraavaksi bongaan eteeriseen punapään. Olga Jurusova on kuvittaja, jolla on tänään päällään ylisuuri kirkkaanpunainen toppatakki.

– Pidän mukavista vaatteista. Olen viime aikoina alkanut seurata venäläisiä suunnittelijoita, koska muotiteollisuus on alkanut kehittyä täällä, hän kuvaa.

Jurusova muistelee lapsuuttaan perestroikan aikaan.

– Silloin meillä ei ollut rahaa, mutta sitten kasvoin ja tajusin, että voin itse etsiä tyylini, hän kertoo.

Olga Zaitseva (31) kertoo rakastavansa Lontoota: "Sellä ihmiset sekoittavat surutta tyylejä ja pyrin samaan." Kuva: Oksana Yushko / Yle

Flakonin entisen tehdashallin pihalla pietarilainen Olga Zaitseva sytyttää ohuen savukkeen ja puhaltaa savua kullattujen huultensa lomasta. Hän on pietarilainen kulttuurialan työntekijä, joka on pikaisella lomareissulla Moskovassa.

– Vielä jokunen vuosi sitten ihmisten saattoivat käyttäytyä aggressiivisesti, jos pukeuduit toisin kuin muut, mutta onneksi sekin on muuttumassa, hän kertoo.

Aleksander Katalon (18) kertoo hankkivansa vaatteensa erilaisilta festivaaleilta. Kuva: Oksana Yushko / Yle

Parkkipaikalla törmään androgyyniin nuoreen mieheen, jonka rastat ulottuvat pitkälle selkään. Aleksander Katalon olisi näky missä tahansa.

– Tykkään katumuodista ja industrial-tyylistä, hän sanoo ja suostuu saman tien kuvattavaksi.

Kun Katalon poseeraa värikkään seinän edessä kuvaajalle, mukana oleva Katalonin isä Vladimir työntyy lähemmäs. Hän kertoo selvästi mielissään, että seuraa poikansa tyylikokeiluja suurella mielenkiinnolla.

– Itse kasvoin 1990-luvulla, eikä meillä silloin ollut tällaisia mahdollisuuksia ilmaista itseämme, hän sanoo.

Katalon, Jusulova ja muut Moskovan tyyliniekat singahtavat salamana Suomeen, kun lähetän tekemäni kännykkävideon ystävälleni Heidille.

Tiedän, että stereotypia itätytöstä elää vielä vahvana, vaikka nyky-Venäjän suurkaupunkien nuori sukupolvi luo uutta tyyliä ja todellisuutta.

Muutoksesta pitää kertoa paljon – ja tehdä vielä monta kännykkävideota.

.
.