Hyppää sisältöön

Finnair alkaa punnita matkustajiaan – Tavoitteena saada todellinen käsitys kuormasta

Punnitukset ovat vapaaehtoisia. Vaaka alkaa kiertää Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöporteilla huomenna tiistaina.

Lentomatkustajaa saattaa lähipäivinä olla Finnairin lähtöportilla vastassa vaaka. Lentoyhtiö kerää loka-marraskuun vaihteessa alustavaa tietoa matkustajien ja heidän käsimatkatavaroidensa yhteenlasketusta painosta.

Keskipainoja käytetään erilaisissa lentokoneen kuormaukseen ja tasapainoon liittyvissä laskelmissa. Tähän asti laskelmat on tehty Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n vuoden 2009 standardipainojen pohjalta.

Nyt Finnair haluaa saada ajantasaista, omaan verkostoonsa ja tyyppillisiin asiakkaisiinsa perustuvaa tietoa asiasta.

– Esimerkiksi kesällä painot ovat erilaisia kuin talvella, jolloin ihmisillä on mukanaan enemmän talvitakkeja ja -kenkiä ja muuta varustusta. Myös liikematkustajien ja vapaa-ajanmatkustajien käsimatkatavaroissa on hyvinkin paljon eroja, kertoo Finnairin mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist.

Punnitukset jatkuvat ensi keväänä

Punnitukset ovat vapaaehtoisia. Ensimmäisessä vaiheessa vaa'alle pitäisi saada astumaan 150 matkustajaa. Tallqvist luonnollisesti toivoo, että mahdollisimman moni ilmoittautuisi vapaaehtoiseksi.

– Punnituksessa punnitaan siis matkustajan ja käsimatkatavaran yhteispaino. Tulosta ei näe kukaan muu kuin asiakaspalvelija ja tiedot kirjataan anonyymisti, hän vakuuttaa.

Tietokantaan kirjataan asiakkaan ja matkatavaran yhteispaino, ikä, sukupuoli, matkan tarkoitus, matkustusluokka ja ruumassa kuljetettavat matkatavat.

Ensivaiheen jälkeen arvioidaan, kuinka monta punnitusta tarvitaan, jotta data on tilastollisesti pätevää. Tallqvist arvioi, että määrä on jotakin tuhannen ja kahden tuhannen väliltä. Vaaka siis palaa porteille vielä loppuvuoden ja kevään 2018 aikana.

.
.