1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. auringonpimennykset

Maailman vanhin ajoitettu auringonpimennys sattui tänään – vuonna 1207 e.a.a.

Raamatussa kerrottu vastaus Joosuan rukoukseen olikin auringonpimennys, jolle tutkijat ovat laskeneet täsmällisen ajankohdan.

auringonpimennykset
Pimeä taivas, jossa Auringosta näkyy vain rengas.
Rengasmainen auringonpimennys Tokion taivaalla toukokuussa 2012. Samalla tavoin Aurinko pimeni Raamatun mukaan Joosuan yllä. Mayama / EPA

Brittitutkijat kertovat määritelleensä päivälleen maailman vanhimman tunnetun auringonpimennyksen. Heidän mukaansa se tapahtui täsmälleen tänä lokakuun 30. päivänä yli kolme vuosituhatta sitten.

Cambridgen yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkijat pääsivät tarkan ajankohdan jäljille Raamatun Vanhan testamentin ja Egyptin faraoiden aikaisen muistokiven avulla.

Vanhan testamentin Joosuan kirjassa Joosua johdattaa Israelin kansan Kanaaninmaahan. Raamatun mukaan hän rukoili näin:

"Aurinko, pysy paikallasi Gibeonissa! Kuu, ole liikkumatta Aijalonin laakson yllä!" Ja niin Aurinko pysyi paikallaan ja Kuu oli liikkumatta, kunnes kansa oli kostanut vihollisilleen.

Käännösvirhe vei väärille raiteille

Raamatun englanninnokset perustuvat pitkälti aiempiin käännöksiin, ennen muuta Jaakko-kuninkaan Raamattuun vuodelta 1611. Niinpä näkemys Joosuan kirjan luonnonmullistuksesta on ollut käännöksissä yhteneväinen: Aurinko ja Kuu lakkasivat liikkumasta taivaankannella.

– Palaamalla hepreankieliseen tekstiin löysimme vaihtoehtoisen selityksen. Aurinko ja Kuu lakkasivat tekemästä sitä, mitä ne yleensä tekevät, eli paistamasta, sanoo professori Sir Colin Humphreys, toinen tutkimuksen tekijöistä.

Siinä tapauksessa Joosuan kirja näyttääkin kuvaavan todellista astronomista tapahtumaa, auringonpimennystä. Lisätodistetta antaa se, että heprean sana "pysähtyä" on samaa kantaa kuin muinaisten babylonialaisten auringonpimennyksestä käyttämä sana.

Tämän ovat tosin huomanneet jotkut muutkin tutkijat, mutta he ovat aina pitäneet päivämäärän laskemista mahdottomana.

Sanavalinta hämäsi toistamiseen

Humphreys ja astrofyysikko Graeme Waddington ottivat tutkimuksensa toiseksi lähtökohdaksi farao Merneptahin steelan. Egyptin museossa Kairossa säilytetty muistokivi kertoo faraon voitoista.

Steela vahvistaa israelilaisten olleen Kanaaninmaassa vuosien 1500 e.a.a. ja 1050 e.a.a. välisenä aikana. Kivi kertoo myös, että se on kaiverrettu Merneptahin vallan viidentenä vuonna.

Aiemmat tutkijat ovat jäljittäneet täydellistä auringonpimennystä. Humphrey ja astrofyysikko Graeme Waddington ottivat laskemiinsa mukaan myös sellaisen pimennyksen, jossa Kuun takaa jää jäkyviin Auringon tulirengas.

Muinaisessa maailmassa käytettiin samaa sanaa sekä täydellisestä että rengasmaisesta auringonpimennyksestä.

Ratkeavatko mahtifaraon vallan vuodet?

Humphreys ja Waddington kehittivät uuden mallin, joka huomioi Maan kiertoliikkeen vaihtelun. Siten he laskivat, että ainoa mahdollinen hetki rengasmaiselle auringonpimennykselle vuosina 1500–1050 e.a.a. oli iltapäivällä 30. lokakuuta 1207 e.a.a.

Tutkimus on vapaasti luettavissa Astronomy & Geophysics (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.

Jos tiedeyhteisö hyväksyy päätelmän, päivämäärä antaa mahdollisuuden ajoittaa Merneptahin ja – mikä egyptologeille vielä tärkeämpää – hänen isänsä Ramses II eli Ramses Suuren valtakaudet vuoden tarkkuudella.

Kuutisenkymmentä vuotta hallinnut Ramses tai Rameses oli faraoista vahvimpia. Viime keväänä hän oli hetken aikaa uutisissa, kun Kairon pohjavedestä löytyneen jättiläispatsaan (siirryt toiseen palveluun) uskottiin kuvaavan häntä. Sitten kuitenkin selvisi, että patsas oli liian nuori.

Lue seuraavaksi