1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sininen tulevaisuus

PS ja siniset riitelevät yhä eduskunnan PN-valtuuskuntapaikoista - Siniset eivät suostu samaan ryhmään ruotsidemokraattien kanssa

Perussuomalaisten ja Sinisen eduskuntaryhmän välillä on yhä erimielisyyksiä eduskunnan kansainvälisten valtuuskuntien paikkajaosta.

Sinisen eduskuntaryhmän Simon Elo. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pohjoismaiden neuvoston jokavuotinen istunto alkaa tiistaina eduskuntatalossa Helsingissä.

Perussuomalaisten kesäkuinen jakautuminen kahtia heijastuu myös istuntoon. Perussuomalaisista lähtenyt Sininen eduskuntaryhmä ei kuulu enää Vapaa Pohjola -ryhmään, jossa ovat jäseninä perussuomalaisten lisäksi esimerkiksi ruotsidemokraatit ja Tanskan kansanpuolueen edustajat.

Sinisen eduskuntaryhmän puhenjohtaja Simon Elo on parhaillaan ulkoministeriön matkalla Mosambikissa. Elo vahvistaa puhelimitse, että siniset eivät halua kuulua samaan ryhmään ruotsidemokraattien kanssa. Ruotsidemokaatit on maahanmuuttovastainen puolue, jonka juuret ovat Ruotsin natsiliikkeessä. Perinteiset ruotsalaispuolueet maltillista kokoomusta lukuunottamatta ovat kieltäytyneet kaikesta yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.

Elon mukaan siniset mitä ilmeisimmin perustavat virallisestikin oman ryhmän Pohjoismaiden neuvostoon, mutta puolueen perustamiskiireet ovat vieneet kaiken ajan. Helsingissä siniset istuvat omana ryhmänään.

Riitaa paikkajaosta

Helsingin istunnossa Simon Elo on sinisten ainoa varsinainen edustaja. Varajäseninä ovat kansanedustajat Anne Louhelainen ja Ari Jalonen. Perussuomalaisista varsinaisia ovat Juho Eerola, Laura Huhtasaari ja Mika Raatikainen, varalla on Ville Tavio. Eerola on myös Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.

Perussuomalaisilla on siis enemmän paikkoja kuin sinisillä, vaikka sinisten eduskuntaryhmä on suurempi.

Selitys on se, että perussuomalaiset ja siniset eivät ole onnistuneet sopimaan erimielisyyksiään eduskunnan kansainvälisten valtuuskuntien paikkajaosta. Siksi paikkajako on pysynyt ennallaan, vaikka ryhmien voimasuhteet edellyttäisivätkin toisenlaista ratkaisua.