Lapin ely-keskus ei lotkauta korvaansa kansanedustajien vaatimuksille – hiljaisten bussikatosten purkutyö jatkuu sovitusti

Kun kaikki 340 katosta on purettu Lapissa, säästyy ylläpitorahoja 100 000 euroa vuodessa.

pysäkit
bussi, linja-auto, pysäkki
Bussikatoksen poistaminen ei tarkoita pysäkin poistumista. Linja-autoa on vain odotettava taivasalla.Paula Hiljanen / Yle

Lapin ely-keskus ei aio reagoida Lapin kansanedustajien vetoomukseen, jonka mukaan vähäliikenteisten bussipysäkkien katosten purkaminen on lopetettava ja puretut katokset palautettava teiden varsille.

Ely-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa sanoo, että yli puolet katoksista on jo purettu ja työ jatkuu sovitusti.

– Noin 340 katosta ollaan purkamassa ja purettu on jo parisataa, Ylinampa kertoo.

Ylinampa muistuttaa, että kunnilla on ollut mahdollisuus ottaa katokset omaan tai kyläyhdistyksen hoitoon, ja esimerkiksi Keminmaassa kyläyhdistykset ovat ottaneet katokset vastuulleen. Lukemattomien kylien Rovaniemellä asia jäi kuitenkin virkamiesten pöydälle, eikä sitä viety esimerkiksi aluelautakuntiin.

Sanomalehti Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin, että kun ely-keskus pyysi purkamisesta kaupungin lausuntoa, sitä ei annettu, koska asian ei katsottu kuuluvan kaupungille.

Lapissa hellempi malli

Bussikatoksia ei poisteta vain Lapissa, vaan koko maassa. Valtakunnallinen malli on, että vuorokausimäärältänä keskimäärin alle 30 matkustajan katokset puretaan. Lapissa rajaksi laitettiin tätä alempi 20 matkustajaa. Lisäksi katokset on säästetty pysäkeillä, joissa kulkee koululaisia.

Ylitalon mukaan on laskettu, että kun kaikki 340 katosta on purettu, säästyy tulee pysäkkien ylläpidossa 100 000 euroa vuodessa. Lisäksi muita huomattavia kuluja olisi tullut katosten uusimisesta.

– Osa katoksista on ollut niin huonokuntoisia että ne ovat rikkoontuneet siirrettäessä. Hyväkuntoisia on siirretty toisille vilkkaammille pysäkeille, Ylinampa kertoo.

Kädenojennus ihmisille

Aiemmin tässä kuussa lappilaiset kansanedustajat vetosivat yhdessä ely-keskukseen pysäkkien säilyttämisen puolesta.

Kansanedustajien mukaan pysäkkikatosten olemassaolo on kädenojennus maaseudun ihmisille ja osoitus heidän viihtyvyytensä arvostamisesta. Lisäksi osa katoksista on hyvin kauniisti rakennettuja ja parantavat siten näkymiä teiden varsilla, kansanedustajat perustelivat.