Asuntokauppa piristymässä Kaskisissa – "Nyt tulee vastaan sellaisia ihmisiä, joita en tunne"

Sellutehtaan alasajon jälkeen maaliskuussa 2009 Kaskisten asuntokauppa lähes tyrehtyi. Nyt on näkyvissä pieniä piristymisen merkkejä.

kiinteistökauppa
Kaskinen on tunnettu puutaloistaan.YLE / Juha Kemppainen

Asuntokauppa on hieman piristinyt Kaskisissa menneiden vuosien hiljaiselosta, arvioi valtuuston puheenjohtaja Kari Häggblom. Kaupan ovat käyneet sekä omakotitalot että kerrostalohuoneistot.

– Kyllä täällä asunnot ovat vaihtaneet omistajaa. Osa on mennyt kesäasunnoiksi, mutta on tänne muuttanutkin ihmisiä asumaan, Kari Häggblom vakuuttaa. Hänen mukaansa kaupan käyvät sekä omakotitalot että kerrostaloasunnot.

Asuntoja ovat ostaneet pääasiassa Etelä-Suomesta Kaskisiin muuttaneet eläkeläiset ja osin paluumuuttajatkin.

– Muuttajat ovat pääsääntöisesti eläkeläisiä, mutta on tänne muuttanut heitäkin, jotka pystyvät tekemään etätöitä. Täältä löytyy rauhaa.

Outoja katukuvassa

Asuntojen hintataso on Kaskisissa edelleen hyvin alhainen.

– Kyllä täältä saa edelleen pienellä rahalla hyvän asunnon, Kari Häggblom myöntää. Häggblomin mukaan asuntokaupan piristyminen näkyy jo pikkukaupungin katukuvassa.

Minäkin olen asunut täällä koko elämäni, ja nyt tulee vastaan sellaisia ihmisiä, joita en tunne.

Kari Häggblom

– Minäkin olen asunut täällä koko elämäni, ja nyt tulee vastaan sellaisia ihmisiä, joita en tunne, Kari Häggblom kertoo havainnostaan.

Sellutehtaan alasajo lamautti

Kaskisten vajaan 1300 asukkaan väkiluvussa piristynyt asuntokauppa ei vielä juuri näy. Valtuuston puheenjohtaja on kuitenkin iloinen siitä, että asukasluku on pystytty viime vuosina suurin piirtein säilyttämään. Kun kaupungissa asuu paljon ikäihmisiä, kuolleisuus on syntyvyyttä korkeampaa.

Vajaassa yhdeksässä vuodessa Kaskinen on menettänyt noin 200 asukasta.

Kaskisten asuntokauppa jumittui viime vuosikymmenen lopulla, kun Metsä Botnia ajoi alas Kaskisten sellutehtaansa.

Sinnikäs usko tulevaisuuteen

Kaskisten kaupunginvaltuusto päättää marraskuussa, ryhtyykö kaupunki tekemään kuntaliitosselvitystä Närpiön kanssa. Valtuuston puheenjohtaja Kari Häggblom lukeutuu heihin, jotka jaksavat vielä uskoa pikkukaupungin itsenäisyyteen ja hyvään huomiseen. Hänen mukaansa talouden positiiviset tuulet näkyvät jo Kaskisten puunjalostusteollisuudessa ja satamatoimintojen vilkastumisena.

– Kaskinen on vanha teollisuus- ja satamakaupunki. Jos tänne saadaan lisäinvestointeja ja piristystä, se tietää väkilukuun ja veronmaksajien määriin kasvua.

– Kaskisiin on juuri palkattu todella aktiivinen elinkeinoasiamies, joka yrittää luoda kontakteja eri suuntiin. Uskon vakaasti, että hän löytää meille jotain, Kari Häggblom sanoo.