1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katalonia

Katalonian "varahallitsija" Soraya Sáenz de Santamaría on Espanjan pieni vahva nainen – ja pääministerin oikea käsi

Katalonian johtoon nimitetty varapääministeri on pääministeri Mariano Rajoylta luonteva valinta tehtävään, arvioi Ylen toimittaja Jyrki Palo Madridista.

Katalonia
Mariano Rajoy ja Soraya Sáenz de Santamaría.
Mariano Rajoy ja Soraya Sáenz de Santamaría ovat Espanjan politiikan Don Quijote ja Sancho Panza.Jjuan Carlos Hidalgo / EPA

MADRID Espanjan aluehallintoministeri ja varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría, 46, on pääministeri Mariano Rajoyn luottonainen.

Nyt hän valvoo Katalonian itsehallinnon siirtämistä Espanjan hallituksen tilapäiseen holhoukseen.

Sáenz de Santamaría on valtio- ja hallinto-oikeuden tohtori, josta on pääministerin rinnalla kasvanut todellinen voimanainen Espanjan politiikkaan.

Pienikokoinen Sáenz de Santamaría ja pitkähkö Rajoy ovat jo vuosia olleet erottamaton parivaljakko maan politiikassa. Ulkopuolinen tarkkailija ei voi välttyä ajattelemasta modernia surullisen hahmon ritaria ja tämän aseenkantajaa.

Rajoy itse ei pidä julkisista esiintymisistä, joten hymyilevä, sanavalmis ja juridisesti huippupätevä Sáenz de Santamaría on pääministerille kultaakin kalliimpi oikea käsi. Hänet voi lähettää lehdistön eteen vastaamaan vaikeistakin hallituksen päätöksistä.

Soraya Sáenz de Santamaría
Varapääministeristä puhutaan yleisesti pelkällä etunimellä Sorayana.Fernando Villar / EPA

"La vicepresidenta"

Sáenz de Santamaría on vetänyt hallituksen lehdistötilaisuuksia, vastannut Rajoyn tehtävistä ulkomaanmatkojen aikana ja edustanut tämän puolesta. Parlamentissa hän istuu aina tiiviisti pääministerin vierellä.

Hänestä tuli Rajoyn avustaja jo 29-vuotiaana vuonna 2000. Kansanedustajaksi hän nousi vuonna 2004, ja vuonna 2008 Rajoy teki hänestä kansanpuolueen parlamenttiryhmän johtajan.

Vuoden 2011 lopulta Sáenz de Santamaría on tunnettu Espanjassa sanalla "la vicepresidenta", varapääministeri.

Hänestä puhutaan usein myös pelkällä etunimellä Soraya. Hän pystyy herättämään poliittisissa vastustajissakin sympatiaa – aivan toisin kuin kuivakkaan autoritäärisesti esiintyvä Rajoy.

Lähes koko vuoden 2016 kestäneen Espanjan hallituskriisin jälkeen Rajoy antoi Sáenz de Santamarían tehtäväksi etsiä ulospääsyä Katalonian kriisiin.

"La vicepresidentan" oli alkuvuonna määrä asettua Barcelonaan ja tarjota poliitisia ratkaisuja lukkiutuneen tilanteen ratkaisemiseksi. Tämä "operaatio vuoropuhelu" epäonnistui.

Soraya Sáenz de Santamaría ja Mariano Rajoy.
Varapääministeri on tuttu näky pääministeri Rajoyn vierellä.Ballesteros / EPA

Ei Rajoy-tahraa

Vuoropuheluhankkeen ja aluehallintoministerin salkun takia Sáenz de Santamaría on nyt luonteva valinta luotsaamaan Kataloniaa kohti uusia aluevaaleja.

Hänen väkevät valtiojuristin puheenvuoronsa parlamentissa demokratian ja oikeusvaltion puolesta ovat tuoneet hänelle kansainvälistä luottamusta.

Valinnassa näkyy myös pääministerin itsensä kyvyttömyys. Rajoy on puolueensa korruptioskandaalien jälkeen laajalti epäsuosittu, jopa inhottu hahmo.

Puhtoista Sáenz de Santamaríaa läheisyys Rajoyhin ei ole tahrannut. Häntä on ehdotettu myös Rajoyn seuraajaksi.

Katalonian itsenäisyysleiri on pyrkinyt leimaamaan hänet perhetaustaltaan "francolaiseksi".

Francon armeijassa palveli upseeri, jolla oli sama sukunimi, mutta ei tiettävästi mitään muuta yhteyttä tähän Valladolidissa 1971 syntyneeseen naiseen.

Bulgarialainen, entinen FC Barcelonan jalkapalloilija Hristo Stoichkov syytti äskettäin Sáenz de Santamarían isoisää ja isää "francolaisiksi". Stoichkovia vastaan on lehtitietojen mukaan vireillä kunnianloukkaussyyte.

Lue myös:

Katalonian johdolle syytteitä vakavista rikoksista

Katalonian erotetut ministerit ilmestyivät Belgiaan – hakevatko turvapaikkaa?

Lue seuraavaksi