Selvitysmies Jorma Ollila: Pohjoismaiden etumatka säilyy vain rohkealla energiayhteistyöllä

Pohjoismaiden neuvostolle energiaraportin laatinut Jorma Ollila on huolissaan: Kärkipaikka energiayhteistyön tekijänä vaatii nyt pohjoismailta uusia rohkeita päätöksiä.

politiikka
Jorma Ollila
Jorma OllilaJarno Kuusinen / AOP

Jorma Ollila on työstänyt toista vuotta Pohjoismaiden uutta energiatiekarttaa. Innostusta hän kertoo saaneensa loistavasta menneisyydestä eli siitä kuinka yhteispohjoismaiset sähkömarkkinat luotiin parisenkymmentä vuotta sitten. Se oli jotain aivan ainutlaatuista ja huikeaa, totesi Ollilan lisäksi moni muu Pohjoismaiden neuvoston energiapoliittisen seminaarin puhujista.

Ollilan mukaan Pohjola oli yhteismarkkinoita luodessaan edelläkävijä. Käytännössä se on merkinnyt edullista sähköä sekä kuluttajille että teollisuudelle.

Nyt siirtyminen yhä enemmän uusiutuvaan energiaan vaatii Ollilan mukaan Pohjoismaiden poliittisilta päättäjiltä aivan uutta rohkeutta.

– Kun siirrytään uuteen vaiheeseen, niin ollaan kovin varovaisia ja kaikki katsovat asioita vain omista kansallisista lähtökohdistaan. Tämä keskinäinen riippuvuus, jonka sähkömarkkinat ovat luoneet, edellyttää nyt yhteistyössä aivan uutta askelta eteenpäin, Ollila kuvaa.

Kauhuesimerkkinä Ollila kertoi tilanteesta, jossa kukin Pohjoismaa on laatinut omaa energiastrategiaansa pukahtamatta valmisteluvaiheessa sanaakaan edes naapurimailleen.

– Se liittyy tähän siirtymävaiheen hankaluuteen ja kyllä se on tiedostettu ja hieman ovat hämillään nämä poliittiset päättäjät. Mutta kyllä tästä päästään eteenpäin, Ollila uskoo.

Vaativa homma ja kiire

Ollilan raportti sisältää 14 ehdotusta, joilla pohjoismaista energiayhteistyötä voidaan kehittää seuraavien 5-10 vuoden aikana. Ehdotuslistalla on vertaisarviointeja, tiiviimpää yhteispohjoismaista ääntä kansainvälisissä yhteyksissä, tutkimuksen päällekkäisyyksien purkamista, 67 miljoonan euron tutkimus- ja demostraatio-ohjelma, pohjoismainen energia-alan tohtoriohjelma ja päättäjien pohjoismainen sähkömarkkinafoorumi.

– Pohjoismaiden pitäisi harmonisoida uusiutuvien erilaisia tukimuotoja, ja miettiä millä tavalla ne pystyvät jatkossakin esimerkiksi viemään energiaosaamista ja hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla uusiutuvien energiamuotojen teknologiat. Että kyllä tämä on vaativa paikka, Ollilla luonnehtii.

– Nämä 5-10 seuraavaa vuotta ovat aivan ratkaisevat, koska sinä aikana on määriteltävä ne suuntaviivat, joilla ilmastopolitiikka saadaan oikeille raiteille. Siinä mielessä se on tärkeä ja päätöksillä on kiire, Ollila alleviivaa.

Ollila povaa, että jos Pohjoismaat eivät onnistu energiasiirtymässään vähähiiliseen vihreään talouteen, syntyvät työpaikat muualle.

Pohjoismaiden energiaministerit käsittelevät Ollilan raporttia ensi kuussa.

Uusiutuvia energiamuotoja ovat esimerkiksi vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, puuperäiset polttoaineet, kierrätyspolttoaineet, biokaasu sekä maa- ja ilmalämpö. Fossiilisia polttoaineita puolestaan ovat hiili, maakaasu ja öljy.

Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä edellyttää esimerkiksi Pariisin ilmastosopimus (siirryt toiseen palveluun).