1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oikeus: Trump ei saa toistaiseksi kieltää transihmisiä palvelemasta Yhdysvaltojen asevoimissa

Päätöstä ei saa panna toimeen, koska siitä on valitettu oikeuteen.

Ulkomaat
Trump ja joukko sotilaita
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhui Andrewsin lentotukikohdassa syyskuussa 2017.Michael Reynolds / EPA

Liittovaltion oikeusistuin on pysäyttänyt presidentti Donald Trumpin aikeet kieltää transsukupuolisten ihmisten palvelus Yhdysvaltojen asevoimissa.

Joukko asevoimien palveluksessa olevia transihmisiä oli vienyt kieltoaikeen oikeuteen. Pääkaupungissa Washingtonissa toimivan oikeuden mukaan kieltoa ei voi panna toimeen oikeusprosessin ollessa kesken.

Tuomari Colleen Kollar-Kotelly päätti kuitenkin, että asevoimat voi edelleen kieltäytyä tarjoamasta sukupuolenkorjaushoitoja.

Trumpin edeltäjä Barack Obama oli sallinut avoimesti transsukupuolisten palveluksen asevoimissa. Kesäkuussa Trumpin hallinto kuitenkin siirsi määräyksen lopullista toimeenpanoa puolella vuodella.

Heinakuussa presidentti Trump ilmoitti yllättäen Twitterissä, etteivät transihmiset voisi palvella missään muodossa Yhdysvaltain asevoimissa.

Myöhemmin kesällä Trump antoi määräyksen, että kiellon on astuttava voimaan ensi vuoden maaliskuussa. Puolustusministeri James Mattis on koonnut asiantuntijapaneelin arvioimaan määräyksen toteuttamista.

Rand-tutkimuslaitoksen (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan Yhdysvaltojen asevoimien palveluksessa on noin 1,3 miljoonaa ihmistä, joista noin 2 450 arvioidaan olevan transihmisiä.

Lue seuraavaksi