Toimittajalta: Kateusjournalismia vai vallankäyttäjien valvontaa?

Verohallinto julkaisee tuoreimmat verotiedot keskiviikkoaamuna. Kateuden sijaan katse on hyvä suunnata veroeuroihin, joilla hyvinvointiyhteiskuntaa pyöritetään, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Riikka Luukkonen.

Verotiedot
vero-grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Marraskuun ensimmäinen arkipäivä on ympyröity lukuisten toimittajien kalentereihin punaisella. Tällöin verohallinto kertoo vuoden 2016 verotiedot aamulla tasan kello kahdeksan.

Näiden tietojen perusteella mediat julkaisevat pitkiä listoja henkilöistä, jotka saivat viime vuonna eniten palkka- ja pääomatuloja. Samaan aikaan alkaa jokavuotinen taivastelu siitä, miksi verotietoja oikein julkaistaan.

Suomessa verotietojen julkaisemisella on pitkät perinteet. Jo ennen internetiä verottaja julkaisi maksullisia verokalentereita, joita myös juorukalentereiksi kutsuttiin. Niissä maakunnan asukkaat pantiin verotulojen perusteella järjestykseen.

Osa kutsuu veropäivää kateuspäiväksi. Nykymuodossa kyse on kuitenkin aivan muusta kuin tirkistelystä.

Tulojen lisäksi tärkeää verotietoja tarkasteltaessa olisi kiinnittää huomiota maksettuihin veroihin.

Verorahalla pyöritetään yhteiskuntaa. Sen turvin valtio järjestää muun muassa koulutuksen, rahoittaa julkisen terveydenhoidon ja tukee turvallisuutta. Jo tästä syystä on merkitystä kuka tätä kaikkea rahoittaa ja millä summalla.

*Verotietojen julkisuus *on tärkeää myös avoimuuden ja vallankäyttäjien valvomisen kannalta. Suomen kaltaista kaltaista avoimuutta ei ole missään toisessa maassa. Julkaisemalla verotietoja saadaan myös tietoa tuloista ja niiden muutoksesta.

Huomionarvoista on, että suomalaiset maksavat veronsa mielellään. Verohallinnon tänä syksynä tekemän asennetutkimuksen mukaan verojen maksuun myönteisesti suhtautuvien määrä on kasvanut kymmenellä prosentilla vain neljässä vuodessa.

Suomalaisista peräti 79 prosenttia maksaa veronsa tyytyväisinä. Peräti 96 prosenttia vastanneista pitää verojen keräämistä tärkeänä, koska siten voidaan ylläpitää hyvinvointivaltiota.

Siihen, mihin juuri sinun maksamasi veroeurot lopulta käytetään, löydät vastauksen Ylen verolaskurista.

Yle laittaa veropäivänä järjestykseen eniten ansainneet suomalaiset valtakunnallisesti sekä kaikkien maakuntien osalta. Kerromme myös kuinka paljon valtionyhtiöiden johtajat ansaitsevat tavalliseen palkansaajaan verrattuna, kuka kulttuurin tähti on tilittänyt tuotoksillaan eniten rahaa ja millaisia ovat eniten veroja maksavat kansalaiset.

Verkkolähetyksessämme Yle Areenassa kello 11 alkaen pohdimme Veronmaksajien toimitusjohtajan Teemu Lehtisen kanssa verotuksen oikeudenmukaisuutta, ja sitä miten talouden positiivinen käänne näkyy verotiedoissa.

Löydät kaikki veropäivän kiinnostavimmat uutiset ja taustat tulojen ja verojen takana Ylen verkkosivuilta ja kanavilta.