Hyppää sisältöön

Venäjän presidentinvaalit saivat toisen naisehdokkaan – ”En ole syntynyt kultalusikka suussa”

Jekaterina Gordon Kuva: Boris Kudryavov / Lehtikuva

Toimittaja Jekaterina Gordon on ilmoittanut hakevansa Venäjän vaikutusvaltaisinta virkaa maaliskuun presidentinvaaleissa.

Kyse on jo toisesta nuoresta naisehdokkaasta parin viikon sisällä.

– Olen luultavasti ainoa ehdokas, jota presidentin hallinto ei ole hyväksynyt, 37-vuotias Gordon sanoi YouTube-videollaan.

Gordonin ehdokkuus tuo lisäväriä kampanjointiin kisassa, jonka tulos on käytännössä selvä. Krimin valtaamisen jälkeen yli 80 prosentin tukea nauttiva Vladimir Putin jatkanee neljännelle kaudelle.

”Olemme yksinhuoltajaäitien maa”

Gordon tuli takavuosina tunnetuksi tv- ja radiojuontajana. Sittemmin hän on keskittynyt ajamaan naisten ja lasten oikeuksia lakifirmassaan, joka on erikoistunut perhejuridiikkaan.

– Tiedän miten oikeusjärjestelmämme toimii käytännössä. Olemme yksinhuoltajaäitien maa, jossa kukaan ei välitä heidän oikeuksistaan, Gordon julisti.

Jekaterina Gordonilla ei ole yhdenkään puolueen tukea. Riippumattomana ehdokkaana hän tarvitsee vielä 300 000 tukijan allekirjoituksen.

Naisten välinen taisto

Gordonin ilmoitus tuli vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Venäjällä tunnettu juontaja ja mainoskasvo Ksenija Sobtšak ilmoitti presidenttiehdokkuudestaan. Naiset ovat toisilleen ennalta tuttuja.

Kymmenisen vuotta sitten Gordon otti yhteen Ksenija Sobtsakin kanssa radiolähetyksessä, mikä johti potkuihin.

Kun Gordon ilmoitti ehdokkuudestaan, piikki lensi jälleen Sobtšakin suuntaan.

– En edusta glamuuria, enkä ole syntynyt kultalusikka suussani, hän sanoi.

Sobtšak ponnistaa varakkaasta taustasta. Hänen isänsä Anatoli Sobtšak oli Pietarin pormestari 90-luvulla ja Putin hänen luottomiehensä. Sobtšakin huhutaan olevan Putinin kummityttö.

Näyttävien nuorten naisten esiinmarssi ei taida vaikeuttaa Putinin jatkoaikeita. Varsinkin Sobtšakin ehdokkuutta epäillään Kremlin operaatioksi ohjata ääniä opposition ehdokkailta.

Venäjän tunnetuin oppositiojohtaja Aleksei Nalvalnyi tekee aktiivisesti omaa presidentinvaalikampanjaa, vaikka viranomaiset tuskin päästävät häntä edes ehdolle.

.
.