Etlan Vihriälä: Olisin toivonut pienempiä palkankorotuksia

Etlan Vesa Vihriälää huolestuttaa Teknologiateollisuuden sopimuksen vaikutus kilpailukykyyn. PT:n Eero Lehto kiittelee ostovoiman turvaamista.

talous
A-studio: Työmarkkinoilla päänavaus
A-studio: Työmarkkinoilla päänavaus

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä pitää teknologiateollisuudessa saavutettua palkkaratkaisua toivomaansa korkeampana. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto sopivat tänään 3,2 prosentin palkankorotuksista seuraavan kahden vuoden aikana.

– Se on kompromissi työllisyyttä vähemmän parantavaan suuntaan. Olisin toivonut hieman pienempiä lukuja, kun kuitenkin tiedämme, että meillä on 8,5 prosentin työttömyysaste ja työllisyysaste on alle 70 prosenttia, A-studiossa vieraillut Vihriälä totesi.

Hän toivoo, että teknologiateollisuuden ratkaisu asettuu muiden alojen palkkaratkaisujen katoksi, jota ei ylitetä.

– Olisi tärkeää, että tämä on nimenomaan katto eikä lattia.

Ratkaisun taustalla Vihriälä näkee teknologiateollisuuden valoisat näkymät.

– Vientimarkkinat kasvavat varsin hyvin. Suomalaiset yritykset ovat saaneet hyvin tilauksia viimeaikoina ja silloin on tärkeää myös pystyä huolehtimaan tilauksista.

"Kiky-sopimus meni liian pitkälle"

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimuskoordinaattori Eero Lehto näkee teknologiateollisuuden palkkaratkaisun taustalla talouskasvun sekä kilpailukykysopimuksen, jossa hänen mukaansa mentiin liian pitkälle.

– Tässä on vähän takaisinoton makua. Halutaan kasvattaa luottamusta, mitä ei vuosi sitten tehty.

Lehto pitää hyvänä, että ratkaisu vahvistaa suomalaisten ostovoimaa.

– Yksityinen kulutus, joka on hyvin tärkeä työllisyyden kannalta, ei heikkene liikaa.

Kilpailukyky vai ostovoima?

Vesa Vihriälä puolestaan katsoo, että ostovoima vahvistuu enemmän kuin olisi tarpeen.

– Tärkeämpää meidän tilanteessamme on kuitenkin kustannuskilpailukyky, koska ei meillä kulutus ole ollut ongelma talouskasvun kannalta.

Vihriälän mukaan kulutus on kasvanut koko taantuman ajan, mutta vienti on yskinyt. Lehdon mielestä taas kustannuskilpailukyky on parantunut ja nykyisellään vahva.

– Jos katsoo Eurostatin tilastoja, niin Suomessa ovat työvoimakustannukset tuntia kohden alentuneet ainoana maana EU:ssa. Meidän kilpailijamaissamme on kehitys ollut aivan erisuuntaista.

Yhtä mieltä Lehto ja Vihriälä ovat siitä, että teknologiateollisuuden ratkaisu asettaa suurinpiirtein muiden alojen palkankorotuksien tason. Vihriälä ennustaa, että joillakin aloilla voidaan päätyä korkeampiin korotuksiin, ja Lehto näkee, että korotustaso voidaan myös alittaa.