1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappi innolla mukana Suomen suurimmissa peijaisissa

Suomen suurimmilla riistapeijaisilla kunnioitetaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Hirvien metsästys
hirvenliha, hirvikäristys, käristys
Simon Hamarin koululla järjestettiin hirvipeijaiset lauantaina 15.marraskuuta. Hirvikäristys oli kypsytetty 400 syömämiehelle ja -naiselle. Paula Hiljanen / Yle

Lapissa metsästysseurat ja riistanhoitoyhdistykset ovat tarttuneet innostuneesti Metsästäjäliiton kutsuun olla mukana tuossa pyhäinpäivän peijaistempauksessa; kukin omalla alueellaan, mutta yhtäaikaa.

Tarkoituksena on tarjota suomalaisille ruokaisa lahja ja samalla kääntää huomiota lähiruokaan ja paikalliseen ruokakulttuuriin. Hirvipeijaisista sanotaan, että ne ovat suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan.

Monissa tempauspaikoissa ateriointi on ilmaista, mutta joissakin juhlissa herkuttelusta peritään pieni maksu.

Itä-Lapissa avoimet peijaiset järjestetään ainakin Kemijärvellä ja Sallassa.

Hirveä keittona ja grillattuna

Kemijärvellä Kauppapaikan pihalla pulputtelee pyhäinpäivänä soppatykki täynnä hirvenlihakeittoa. 200 litrasta arvellaan riittävän ainakin 500 nopeimmalle. Keittoa on tarjolla puolesta päivästä iltapäivään kello kolmeen.

Sallassa peijaiset pidetään Kairalan Kievarissa Vallovaarassa. Siellä ulkovartaassa grillattu hirvi on syötävissä illansuussa kello kuudesta lähtien. Listalla on paljon muutakin maittavaa ja herkullista, kertoo pitoemäntä Leila Ahola.

Tilaisuuteen on täytynyt ilmoittautua ennakkoon, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Lue seuraavaksi