Feministit osoittivat mieltään Roman Polanskia vastaan Pariisissa

Ranskan elokuvainstituutti ei halunnut "moralisoida", vaan piti ohjelmiston ennallaan kritiikistä huolimatta

Roman Polański
Feministijärjestö syyttää Polanskin uraa kunnioittavaa retrospektiiviä "miehisen aggression uhrien kasvoille sylkemiseksi".
Roman Polanskin elokuvan valinta Venetsian elokuvajuhlille on nostattanut kohun. Andrzej Grygiel / EPA

Kymmenet protestoijat kerääntyivät Pariisin elokuvainstituutin eteen maanantai-iltana osoittamaan mieltään, kun alkamassa oli Roman Polanskin tuotantoon keskittyvän retrospektiivin avajaiset.

Mielenosoittajat vastustivat kunnianosoituksia Polanskille, jota on syytetty alaikäisten tyttöjen ja naisten seksuaalisesta ahdistelusta.

Puolalaissyntyinen Polanski on tunnustanut oikeudessa 1970-luvulla käyttäneensä hyväksi 13-vuotiasta tyttöä, jolle hän tarjosi shamppanjaa ja unilääkettä.

Paettuaan tuomiota Yhdysvalloista, Polanski on asunut Pariisissa. Hän voitti vuonna 2003 Oscar -palkinnon parhaasta ohjauksesta elokuvallaan Pianisti.

27 000 ihmisen allekirjoittama verkkovetoomus vaati Ranskan elokuvainstituuttia perumaan Polanskin retrospektiivin, erityisesti #metoo -kampanjan nostettua taidemaailman ja Hollywoodin ahdistelutapaukset tapetille.

Aiemmin tässä kuussa Sveitsin syyttäjäviranomainen tiedotti entisen saksalaisen näyttelijän ja mallin kertoneen Polanskin raiskanneen hänet alppimajassa 1970-luvulla hänen ollessaan 15-vuotias.

Mielenosoittajat kantoivat iskulauseita, joissa sanottiin: "Jos raiskaus on taidetta, antakaa Polanskille kaikki César-elokuvapalkinnot".

Ranskan kulttuuriministeri Francoise Nisesen on puolustanut Polanskin retrospektiiviä sanomalla, että kyse on hänen elämäntyöstään, ei hänestä ihmisenä.

Lähteet: Reuters, AP