Uusi tutkimus: Jo tunti liikuntaa viikossa voi pitää masennuksen loitolla

Moni seurattava vältti masennuksen jo vähäisellä liikunnalla.

Tutkimuksen mukaan joka kahdeksas masennusoire jäisi kehittymättä vain tunnin viikottaisella liikkumisella. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Jo hyvin vähäinen liikunta voi pienentää riskiä sairastua masennukseen, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa tähän riitti 1–2 tuntia liikuntaa viikossa.

Norjalaisaineistoihin perustuva havainto on hyvin mielenkiintoinen, sillä liikunnan on tiedetty auttavan masennuksen hoidossa, mutta sen teho masennuksen ehkäisyssä on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Tutkimus perustuu 38 000 aikuisen yksitoistavuotiseen seurantaan.

Tutkimuksessa selvisi, että riski sairastua masennukseen seurannan aikana oli 44 prosenttia suurempi osallistujilla, jotka eivät harrastaneet liikuntaa. Tämä havaittiin verrattuna viikoittain 1–2 tuntia liikuntaa harrastaviin. Tuloksiin ei vaikuttanut liikunnan rasittavuus. Liikunta ei vaikuttanut ahdistuneisuushäiriön todennäköisyyteen.

Tulokset kaipaavat vielä vahvistusta

Havainnot kaipaavat vielä lisätutkimusten varmistuksen ennen kuin liikunnan voi todella sanoa olleen nyt havaitun vaikutuksen takana. Jos varmistus saadaan, jo hyvin vähäiset lisäykset fyysisessä aktiivisuudessa voisivat auttaa monia välttymään masennukselta.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa arviolta joka kahdeksas masennusoire olisi jäänyt kehittymättä, jos liikuntaa harrastamattomat olisivat liikkuneet tunnin viikossa, tutkijat arvioivat.

Masennukseen sairastuu elämänsä aikana noin joka seitsemäs ihminen. Masennus alkaa usein kielteisen elämänmuutoksen kuten avioeron tai muun menetyksen jälkeen. Noin puolessa tapauksista masennus myös uusiutuu.

Uutispalvelu Duodecim