Monacon ruhtinas tulee Ouluun ja osallistuu kirkkovenesoutuun

Oulu saa ensi vuoden syksyllä kuninkaallisia vieraita, kun Monacon ruhtinas Albert saapuu kaupunkiin. Toistaiseksi ei ole tietoa, saapuuko hänen perheensä myös pohjoiseen.

Kuva: Marjatta Harju / Yle

Monacon ruhtinas  Albert II saapuu Ouluun ensi vuoden syksyllä. Hän osallistuu vierailunsa aikana muun muassa kirkkovenesoutuun, joka suuntautuu Maikkulasta Oulun keskustaan Oulujokea pitkin. Vielä ei tiedetä, saapuuko Albert Suomeen yksin vai perheensä kanssa.

Viimeksi Oulussa nähtiin kuninkaallisia, kun Norjan kuningaspari Harald V ja Sonjan vierailivat Oulussa vuoden 2016 syyskuussa. Edellisen kerran kuninkaallisten valtiovierailu on yltänyt Ouluun asti 20 vuotta sitten. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, kuningatar Silvia ja kruununprinsessa Victoria kävivät Oulussa vuonna 1996.

Ruhtinas on pääpuhuja syyskuussa järjestettävässä  UArctic-kongressissa.  Ruhtinas Albert saapuu Suomeen Oulun yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen kutsusta. Niinimäki on UArctic-yliopistoverkoston hallituksen varapuheenjohtaja.

University of the Arctic (UArctic) on yliopistojen, tutkimuslaitosten ja muiden koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyöverkosto. Se keskittyy pohjoisten alueiden kehitykseen ja luo maailmanlaajuisia yhteistyösuhteita.

Jouko Niinimäki esitti kutsun alun perin Monacossa keväällä 2016. Kutsu tarkentui viime vuodenvaihteessa, kun arktisen kongressin ajankohta päätettiin.

Arktisuus kiinnostaa Albertia

Prinssi Albert on tiettävästi hyvin kiinnostunut arktisista kysymyksistä ja sitoutunut niihin. Hänen säätiöllään on yhteistyöhön liittyvä puitesopimus UArcticin kanssa sekä projektiyhteistyötä usean eri verkostoon kuuluvan yliopiston kanssa. Esimerkiksi vuonna 2014 Prince Albert II of Monaco -säätiö lahjoitti merkittävän summan Oulun yliopiston koordinoimaan koulutusprojektiin, joka liittyy ympäristönmuutoksen kuvantamiseen.

Vielä ei ole tietoa, saapuuko ruhtinas perheineen Ouluun. Kuva: Frederic Nebinger / Monacon ruhtinashuone / Reuters-tv

Muissa pitkissä koulutusprojekteissa on muun muassa tuettu nuorten mongolialaisten poronhoitajien kouluttautumista. Prinssi Albertin tukemat hankkeet ovat liittyneet etenkin ympäristönsuojeluun ja pohjoisen ihmisiin.

UArctic-kongressi järjestetään 3.–6.9.2018 Oulussa. Päätöspäivä on 7.9. Helsingissä.