Pakkasennätys paukkui: –22 astetta Sodankylässä – luvassa kipakkaa ja aurinkoista säätä

Tiistaipäivä sujuu aurinkoisissa merkeissä, mutta tulevana yönä voi mennä rikki jopa –25 astetta.

sää
Jääkiteitä ikkunassa
Sodankylän Vuotsossa mitattiin viime yönä -22,2 astetta. Alkuviikosta on luvassa pakkasta ja selkeää säätä.Marja Väänänen / Yle

Lokakuun viimeinen päivä sujuu tavanomaista kylmemmässä säässä koko maassa, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Viime yönä rikottiin ensimmäistä kertaa tänä syksynä –20 asteen rajapyykki.

– Sodankylässä pakkanen paukkui –22,2 asteeseen.

Tulevana yönä voi olla luvassa vieläkin kipakampia lukemia.

– Sää näyttää pysyvän selkeänä lähes koko maassa, ja Lapissa voi ensi yönä mennä yli –25 asteenkin, sanoo Koskela.

Tänään päivällä Itä-Lapissa ja Keski-Lapissa ollaan –10:n ja –15 asteen lukemissa. Etelä-Suomessa liikutaan nollan ja kolmen plusasteen välillä.

Itä-Suomessa on sadellut lunta, mutta iltapäivään mennessä sateet väistyvät. Tiistai on siis kirpakka ja lisäksi aurinkoinen lähes koko maassa – meno jatkuu samaan tyyliin vielä pari päivää.

– Kylmiä öitä ja aurinkoisia päiviä, Koskela tiivistää.

Lauhtumista luvassa loppuviikolla

Alkuviikosta on siis pakkasta ja selkeää säätä. Tulevana yönä hajanainen sadealue liikkuu Länsi-Suomen yli. Selkeät ja kylmät säät kuitenkin näyttävät ennusteiden mukaan antavan periksi.

– Pikku hiljaa alkaa lauhtumaan. Torstain vastaisena yönä voi olla vielä aika kireää yli –20 asteen pakkasta, mutta sitten se lauhtuu, Koskela sanoo tutkiessaan sääkarttoja.

Loppuviikosta siis ei välttämättä hytistä niin kylmässä säässä kuin nyt.