Salmin ortodoksikirkko vaurioitui sodissa pahoin – nyt se korjataan entiseen loistoonsa

Lähes 200 vuotta vanha ortodoksikirkko on yksi Venäjän Karjalan tunnetuimmista maamerkeistä.

Karjalan tasavalta
Salmin rauniokirkon kupoli
Salmin Pyhän Nikolaoksen kirkon yhteyteen suunnitellaan myös kulttuurikeskusta.Heikki Haapalainen / Yle

Pyhän Nikolaoksen kirkko Salmissa Venäjän Karjalassa on jo pitkään uhmannut aikaa ja säätä. Vuonna 1825 valmistunut ortodoksikirkko vaurioitui pahoin talvi- ja jatkosodan aikana.

Puut ovat kasvaneet kirkon olemattoman katon läpi, tuhansia tiiliä on tippunut ja rakennus on muutenkin pahoin rappeutunut.

Salmin rauniokirkko
Vapaaehtoiset ovat puhdistaneet kirkon lattian pudonneista tiilistä.Heikki Haapalainen / Yle

Kirkon edustalla oli viime toukokuussa jumalanpalvelus, jonka toimittivat Suomesta tulleet papit. Paikalla olleen seurakuntalaisen Natalia Ahosen mukaan onnettomuus oli lähellä, sillä kesken kaiken kirkon rakenteista putosi maahan tiili.

Ristisaatto Salmin kirkolla.
Ristisaatto Salmin kirkolla toukokuussa 2017.Natalia Ahonen

– Papit vain rauhallisesti sivulle ja juhla jatkui. Sellaista tapahtuu joskus, mutta totta kai pitää olla varovainen, Ahonen nauraa.

Korjaustyö valmis jo muutamassa vuodessa?

Salmin kunnanjohtajan Konstantin Bulahovin mukaan tämä yksi Laatokan Karjalan suurimmista kirkoista on nyt tarkoitus korjata entiseen loistoonsa.

Ilona Pelgonen, Natalia Ahonen, Konstantin Bulahov ja Anatoli Voskresenski Salmin kirkolla
Salmin kunnanjohtaja Konstantin Bulahov (toinen oik.) uskoo, että kirkon korjaus kestäisi vain muutamia vuosia. Kuvassa vasemmalta Ilona Pelgonen, Natalia Ahonen ja kirkkoa vapaaehtoisena puhdistanut Anatoli Voskresenski (oik.).Heikki Haapalainen / Yle

– Kunnostuksen arvioidaan vievän ainakin kaksi vuotta. Sen jälkeen on entisöitävä ikonostaasi. Yhteensä aikaa menee kolmesta neljään vuotta, Bulahov sanoo.

Rahoitusta etsitään oligarkeilta

Pyhän Nikolaoksen kirkkoa yritettiin korjata edellisen kerran 1990-luvulla. Silloin rahat ja into riittivät ainoastaan kirkon eteisen korjaamiseen. Nyt hankkeella on Venäjän ortodoksisen kirkon ja Salmista kotoisin olevan Karjalan tasavallan päämiehen Artur Parfentshikovin siunaus.

Kirkon korjaustyöryhmän suomalaisjäsen Ilona Pelgonen uskoo, että aika on muutenkin tehnyt tehtävänsä. Salmista ja Pitkärannasta löytyy tänä päivänä riittävästi seurakuntalaisia, jotka haluavat käydä jumalanpalveluksessa.

– Kirkko on aina täynnä.

Jumalanpalvelus Salmin rauniokirkossa
Salmin rauniokirkossa toimitetaan yhä jumalanpalveluksia.Natalia Ahonen

Pelgosen mielestä korjaushanke on realistinen, jos siihen saadaan mukaan varakkaita venäläisliikemiehiä.

– Rikkaat oligarkit ja isot yritykset rahoittavat kirkkojen rakennustöitä. En kuitenkaan tiedä, kuka tässä projektissa on taustalla.

Konstantin Bulahov asian kyllä tietäisi, mutta hänen suunsa on ainakin toistaiseksi sinetöity.

– En voi sanoa heidän nimiään, sillä ne ovat toistaiseksi salaisia.

Ilona Pelgonen puhdistaa kauppaneuvoksetar Marfa Hosainoffin hautakiveä
Ilona Pelgonen puhdistaa kauppaneuvoksetar Marfa Hosainoffin vandalisoitua hautakiveä.Heikki Haapalainen / Yle

Salmin kirkolla on ollut mesenaatteja myös aiemmin. Yksi heistä oli salmilainen kauppaneuvos Wasili Hosainoff (1850–1917) , joka on yhdessä puolisonsa Marfan kanssa haudattu kirkon läheisyyteen. Nyt Hosainoffien haudoista ovat jäljellä enää rikotut ja vandalisoidut hautakivet.

Jäljellä muutama alkuperäinen ikoni

Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa Kuopiossa työskentelevä Ilona Pelgonen etsii parhaillaan Salmin kirkkoa koskevia arkistotietoja. Kirkon suunnittelijaksi on arveltu itseään Carl Ludvig Engeliä, mutta siihen Pelgonen ei usko.

– Todisteita siitä, että kirkko olisi Engelin suunnittelema, ei ole vielä löytynyt.

Salmin kirkon Apostolien ikoni
Venäläiset käyttivät tätä Salmin kirkon apostolien ikonia sodan aikana korsun ovena.Riisa

Kirkon tuhoutuneesta ikonostaasista on säilynyt vain muutama ikoni. Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa Riisassa on esillä Apostolien ikoni, jota venäläiset käyttivät sodan aikana korsun ovena. Ikonissa on yhä nähtävissä luodinreikiä.

Kirkosta on säilynyt myös muutamia valokuvia, joita aiotaan käyttää apuna kirkon korjaustyössä. Pelgosen mielestä erityisen käyttökelpoinen on sisäkuva kirkosta.

Salmin Pyhän Nikolauksen kirkko
Sisäkuva Salmin kirkosta sen loiston päivinä. Kirkon ikonostaasin uskotaan olevan mahdollista tehdä uudelleen tämän kuvan perusteella.SA-kuva

–Kuvan perusteella voidaan helposti maalata ikonien kopiot ja tehdä lähes samanlainen ikonostaasi, jollainen oli Salmin kirkossa.

Suunnitelmissa myös kulttuurikeskus

Kunnanjohtaja Konstantin Bulahovin mukaan kirkon yhteyteen on suunnitteilla myös kulttuurikeskus. Sitä tarvitaan, jotta alueen ihmiset ymmärtäisivät paremmin omaa historiaansa.

– Keskus toisi tänne myös turisteja sekä rahaa alueen ja infrastruktuurin kehittämiseen. Sillä olisi myönteinen vaikutus alueen kehitykseen, Bulahov toteaa.

Ilmakuva Salmin kirkosta
Salmin kirkon yhteyteen suunnitellaan myös kulttuurikeskusta.Heikki Haapalainen / Yle

Salmi sijaitsee Venäjän Karjalassa Laatokan koillisrannalla (siirryt toiseen palveluun). Bulahovin mukaan suurin osa turisteista tulisi Venäjältä, mutta eivät suinkaan kaikki.

– Tietysti myös Suomesta, hän myhäilee.