1. yle.fi
  2. Uutiset

Puigdemontin asianajaja: "Hän ei aio piiloutua Belgiaan" – Kaikki vaihtoehdot kuitenkin tutkitaan

Katalonian aluejohtaja on valinnut itselleen lakimiehen, jolla on pitkä kokemus baskien turvapaikkaprosesseista.

Carles Puigdemont
Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont.
Syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont Katalonian parlamentin istunnossa Barcelonassa 26. lokakuuta.Lluis Gene / AFP

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont ei aio piiloutua Belgiaan, vakuuttaa hänen belgialainen asianajajansa Paul Bekaert belgialaismedioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Puigdemont ei ole paennut Espanjasta, Bekaert sanoi tiistaiaamuna flaamilaiselle VRT:n radiokanavalle.

Espanjalainen La Sexta -televisiokanava (siirryt toiseen palveluun) kertoi maanantaina, että Puigdemont on Brysselissä viiden erotetun ministerinsä kanssa. Joukossa on sisäministeri Joaquim Forn. Kanavan mukaan ministerien olisi tarkoitus hakea poliittista turvapaikkaa Belgiasta.

Asianajaja Bekaert sanoi maanantaina illalla flaamitelevisiolle, että Puigdemontin Belgiassa oleskelun tarkoitus on valmistella oikeustoimia vastaukseksi Espanjan keskushallinnolle. Hän kielsi, että turvapaikan hakeminen olisi vierailun syynä.

– Kaikki vaihtoehdot ovat avoinna, mitään ei ole päätetty, Bekaert sanoi.

Puigdemontin odotetaan pitävän julkisen esiintymisen Brysselissä tiistaina iltapäivällä.

"Turvapaikan myöntäminen epätodennäköistä"

Useat belgialaiset asiantuntijat arvioivat, että poliittisen turvapaikan myöntäminen Puigdemontille on epätodennäköistä.

– EU-maan kansalaisen on poikkeuksellista saada turvapaikkaa. Hänen pitäisi osoittaa olevansa vainottu kotimaassaan ja ettei hän voi saada siellä suojelua, belgialaisessa CGRA-pakolaisjärjestössä työskentelevä Dirk Van Den Bulck sanoi maanantaina AFP:lle.

Katalaaniministerit ovat mediatietojen mukaan tavanneet Flanderin itsenäisyyttä ajavan N-VA -puolueen flaamipoliitikkoja Brysselissä. N-VA:han kuuluva maahanmuuttoministeri sanoi lauantaina, että Puigdemont voisi saada turvapaikan. Belgian pääministeri Charles Michel kuitenkin kiisti tiedon.

N-VA -puolueen tiedottaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, ettei puolue ole kutsunut katalaaniministereitä Brysseliin.

Paul Bekaertilla on kymmenien kokemus Espanjan baskien turvapaikka- ja luovutusasioista. Hän oli asianajajana muun muassa ETA-aktivistiksi epäillylle Luis Maria Zengotitabengoalle, joka luovutettiin Belgiasta Espanjaan vuonna 2010.

Espanjan valtionsyyttäjä vaatii kapinointi- ja kansankiihotussyytteiden nostamista Katalonian johtoa vastaan.

Lähteet: AFP, Yle

Lue seuraavaksi