Hämeenlinna ei korota veroja mutta ottaa lainaa – investointikohteina pääkirjasto ja koulut

Hämeenlinnan veroprosentit säilyvät ennallaan ensi vuonna. Isoimmat investoinnit kohdistuvat kouluihin ja kirjastoon.

Hämeenlinna
Hämeenlinnan pääkirjaston sisäänkäynti
Pääkirjaston remontti on yksi Hämeenlinnan isoista investointikohteista lähivuosina.Yle

HämeenlinnaHämeenlinnan talousarvioesityksen mukaan kuntaveroprosentti on ensi vuonnakin 20,75. Myös kiinteistöverot säilyvät ennallaan.

Hämeenlinna investoi lähivuosina pääkirjaston peruskorjaukseen yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa, joista kaksi miljoonaa ensi vuonna. Paloaseman peruskorjaus nielee lähes saman verran, 8,7 miljoonaa euroa. Ensi vuonna työhön on varattu kolme miljoonaa.

Koulujen osalta Kaurialan lukio muutetaan yläkouluksi neljän miljoonan euron remontilla, joista puolitoista miljoonaa on varattu ensi vuodelle. Jukolan koulun peruskorjauksen toinen vaihe nielee ensi vuonna miljoonan, ja vuonna 2019 vielä puolitoista miljoonaa euroa.

Erilaisiin rakennusten perusparannushankkeisiin varataan kolmen vuoden aikana 13,5 miljoonaa euroa. Kunnallistekniikkaa toteutetaan 29,4 miljoonalla eurolla.

Rakennustahti on kova

Hämeenlinnan ensi vuoden talousarviossa verotuloja ja valtionosuuksia kertyy 374,6 miljoonaa euroa. Nettoinvestointeja tehdään 29,6 miljoonalla eurolla.

Kova rakennustahti ja se, että käyttökate ei riitä poistoihin, merkitsee lainanoton tuntuvaa lisäystä. Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala myöntää, että kaupungin rakentamistahti on raju.

– Tarkoitus olisi, että vuosikate riittää poistoihin ja investointeihin, mutta investointitahti on ollut kova ja tulee olemaan kova. Se johtaa siihen, että rahaa täytyy käyttää. Kun meillä vuosikate ei riitä, se johtaa tietenkin velanottoon. Nämä ovat suunnitelmia tulevaisuuteen, me mietitään palveluverkkoa talven aikana ja katsotaan, mitä sille on tehtävissä.

Lainanotto kasvaa

Kaupunki velkaantuu ensi vuonna. Vuoden lopulla jokaisella hämeenlinnalaisella on velkaa yli 3 700 euroa.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) sanoo, että eräs tärkeä keino saada taloutta tasapainoon on väestönkasvu.

– Meille on nyt nousemassa uusia kerrostaloasuntoja eri puolille kaupunkia ja omakotitonttejakin on tarjolla. Uskon, että näiden vetovoima on iso, vaiikka se ei yksin riitä. Työtä on paljon.

Henkilöstön suhteen Hämeenlinnalla on tiukka linja. Uusia vakansseja perustetaan vain todelliseen tarpeeseen ja luonnollista poistumaa hyödynnetään. Henkilöstömäärä on keskimäärin 3 420.

Kaupunginvaltuusto päättää kaupungin budjetista marraskuussa.