Homekoulun oppilaita ei evakoitu parakkeihin – Karstulassa opiskellaan komeasti valtuustosalissa

Karstulassa kunta on löytänyt luovia ratkaisuja koululaisten väistötilaongelmiin. Tolppilan koulun luokkia on sijoitettu muun muassa kunnantalon uumeniin.

Karstula
Yle Uutiset Keski-Suomi: Karstulassa opiskellaan komeasti valtuustosalissa
Yle Uutiset Keski-Suomi: Karstulassa opiskellaan komeasti valtuustosalissa

Väistötiloissa opiskelu on arkipäivää lukuisille sisäilmaongelmista kärsiville kouluille joka puolella Suomea. Evakkotilat haetaan usein toisilta kouluilta tai parakkirakennuksista, mutta Karstulassa ongelmaan on löydetty luova ratkaisu.

Kunta keksi kesällä, että valtuuston ja hallituksen tilat voisivat arkipäivisin palvella alakoululaisia. Syksystä alkaen kolme alakoulun luokkaa on opiskellut muun muassa kunnantalo Himmelin valtuustosalissa ja kunnanhallituksen huoneessa. Opetus on sujunut kunnantalolla yllättävänkin hyvin ja demokraattisesti.

Isossa tilassa pystytään tekemään juttuja, joita ei normaaliluokassa mahtuisi tekemään.

Oki Nieminen

Kakkosluokkaansa komeassa valtuustosalissa opettava Oki Nieminen epäili aluksi kuinka kunnantalon tilat taipuvat koulukäyttöön.

– Mutta hienosti ovat taipuneet. Isossa tilassa pystytään tekemään juttuja, joita ei normaaliluokassa mahtuisi tekemään. Vieressä on rikas luonto ja puupuisto, jota voi myös käyttää.

Alkujännityksen jälkeen opetus sujuu

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Toivo Poikonen kertoo, että kuntalaiset olivat ihmeissään kuullessaan uudenlaisesta väistöideasta.

– Hyvin tämä jo sujuu ja Himmelin henkilöstö on tykännyt. Kun olen opettajia ja oppilaita haastatellut, niin hekin kertoivat olevansa täällä oikein mielellään.

– Eka vähän jännitti, mutta täällä on kivaa, vahvistaa Nelly Punkanen Toppilan koulun 2A –luokalta.

Päättäjät antoivat suosiolla tilat koululaisten käyttöön ja ovat kokoustaneet korvaavissa tiloissa kunnantalolla. Väistötiloissa opiskelu jatkuu kunnes Karstula saa vielä suunnitteilla olevan uuden yhtenäiskoulun. Järjestely ei ole aivan ongelmaton, sillä valtuusto istuu tarvittaessa kokouksensa oppilaiden pulpeteissa.

Pulpetit ovat vallanneet kunnantalon valtuustosalin. Niitä käytetään valtuuston kokouksissakin.
Valtuustosalissa käydään koulua kunnes uusi yhtenäiskoulu valmistuu.Virpi Kotilainen / Yle

Uuteen kouluun 2019

Karstula uusien koulutilojen suunnittelu etenee hyvällä tahdilla. Tekninen lautakunta päätyi suosittelemaan suuren yhtenäiskoulun rakentamista kunnan hankkimalle tontille. Koulu voisi valmistua vuoden 2019 aikana.

– Opetuksen järjestäminen näin on tietysti haastavampaa. Henkilökunta tapaa toisiaan vähemmän, joten kyllä meillä kaikilla on kova toive saada uusi yhtenäinen peruskoulu ja lukio siihen mukaan, pohtii perusopetuksen rehtori Jaana Talja-Latvala.

Eihän sitä tiedä tuleeko näistä minunkin oppilaista kunnanvaltuutettuja.

Oki Nieminen

Lapset tuovat elämää kunnantalon arkeen vielä noin pari vuotta. Vaikka kunnallisasiat eivät kuulukaan opetussuunnitelmaan, niin osa oppilaista tietää jo, mitä isossa luokassa tapahtuu koulupäivän ulkopuolella.

– Kyllähän ne täällä päättää yleisesti Karstulaa koskevista asioista, tietää kakkosluokkalainen Noel Riekko.

– Eihän sitä tiedä tuleeko näistä minunkin oppilaista kunnanvaltuutettuja päättämään tässä samassa tilassa kaikkia karstusia koskevia päätöksiä, opettaja Oki Nieminen pohtii.