Ilkivallantekijä aiheutti vaaratilanteen Iisalmen juna-asemalla – sytytti sähkökaapin tuleen

Auki murrettu sähkökaappi sijaitsee juna-asemalta 200 metriä etelään.

ilkivalta
Poliisiauto
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Iisalmen juna-asemalla on sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välisenä aikana murtauduttu sähkökaappiin ja kaapin sisälle oli sytytetty tuli. Tuli oli tuhonnut kaapin sisällä sähköjohtoja ja muuta kaapin sisältöä. Lisäksi junaradan vaihteenlämmityskaappeja oli kytketty pois päältä.

Paikalla käyneen Destia railin turvalaiteasentajan mukaan ilkivallanteko olisi pahimmillaan aiheuttanut vakavan vaaratilanteen liikkeellä olleille junille, kertoo vanhempi konstaapeli Juha Hänninen Itä-Suomen poliisista.

– Suurin vaaratilanne liikenteelle on ollut silloin, kun palo on ollut vielä käynnissä. Turvalaitteet eivät mahdollisesti olisi tuolloin toimineet, joka olisi aiheuttanut tuntuvan vaaratilanteen liikkeellä olleille junille. Vikatilanteen tullessa kytkeytyy junien väriohjaus punaiselle ja tuolloin hoidetaan junien turvallinen liikennöinti henkilövoimin.

Hänninen sanoo, että tämä olisi aiheuttanut tuntuvaakin viivästystä liikenteelle.

– Mikäli kaapissa sisällä olleet kaapelit olisivat kokonaan tuhoutuneet, olisi junien turvallinen liikenne voitu joutua hoitamaan mahdollisesti parinkin päivän ajan käsivälitteisesti, ja junien aikatauluihin olisi tullut huomattaviakin viivästymisiä. Nyt palo sammui kuitenkin itsestään, eikä tuhonnut kaapeleita kokonaan.

Auki murrettu sähkökaappi sijaitsee juna-asemalta noin 200 metriä etelään, ennen Paloisvirran ylittävää rautatiesiltaa.

– Poliisin suorittamassa tutkinnassa todettiin kaapin sisällä sinne laitettua vierasta ja helposti syttyvää materiaalia. Muutakin paloa edistävää ainetta oli tekijä ilmeisesti käyttänyt. Tällaista ainetta sisältänyt pullo löytyi osittain palaneen kaapin edustalta, sanoo vanhempi konstaapeli Juho Hänninen.

Hänninen kertoo, että ratapihan alueella oli avattu myös vaihteenlämmityskaappeja. Kaapeista oli kytketty vaihteenlämmittimet pois päältä ja lisäksi oli päävirrat katkaistu.

Poliisi pyytää apua tapauksen selvittämiseen. Vihjepuhelin on 029 415 232. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostilla: vihjeet.ita-suomi(at)poliisi.fi