Kuuskaistan yrityssaneeraus alkaa hahmottua – "Oleellista on, että toiminta jatkuu"

Verkko-osuuskunta Kuuskaista ajautui talousvaikeuksiin ryhtyessään laajentamaan toimintaansa Keski-Suomeen. Yrityssaneerausohjelmasta on valmistunut ehdotus.

Valokuituverkot
Valokuituverkkoa kaivetaan maahan
Antti Seppälä / Yle

Verkko-osuuskunta Kuuskaistan yrityssaneerausohjelma on valmistumassa. Osuuskunnalla on saneerausvelkaa 9,5 miljoonaa euroa. Saneerauksella pyritään siihen, että Kuuskaistan toiminta jatkuu ja osuuskunnan jäsenet saavat pitää tietoliikenneyhteytensä.

– Osuuskunnan jäsenet eivät ole vastuussa, vaan oleellista on, että toiminta jatkuu. Etenkin monella sivukylällä valokuituverkko on ainoa tietoliikenneyhteys, sanoo yhden velkojakunnan, Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää.

Osuuskunnan päävelkojia ovat kunnat ja mm. kaistan rakentaja Keski-Suomessa. Verkko-osuuskunta Kuuskaista ajautui taloudellisiin vaikeuksiin nimenomaan ryhtyessään rakentamaan Keski-Suomeen.

Etelä-Pohjanmaan Kuusiokunnista suhteessa eniten saatavia on Kuortaneella (1,2 milj. €) ja määrällisesti eniten Alavudella (2 milj €), jonka saatavissa on kahden sittemmin toisiinsa liittyneen kunnan, Alavuden ja Töysän saatavat. Soinin saatavat ovat noin puoli miljoonaa ja Alajärven reilut 300 000. Alajärvellä Kuuskaistaa on vain Lehtimäen alueella.

Varatuomari Jussi Laakkonen on laatinut saneerausohjelmaehdotuksen. Käräjäoikeus tekee asiassa välipäätöksen marraskuun alussa. Lopullinen päätös saneerausohjelmasta saataneen loppuvuodesta, mikäli ehdotukseen ei ole huomautettavaa. Yhtiössä on laadittu myös erityistilintarkastus keväällä, mutta tarkastuksessa ei havaittu puutteita esimerkiksi yhtiön hallinnossa.