Käräjäoikeus hylkäsi kuntien puukartellikanteet metsäyhtiöitä vastaan

Kunnat peräsivät yhtiöiltä käräjillä noin kuuden miljoonan euron korvauksia, mutta joutuvat nyt maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Helsingin käräjäoikeus
Puupino metsätien varressa.
Tenho Tornberg / Yle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt 32 kunnan kanteet metsäyhtiöitä vastaan niin sanotussa puun ostokartellijutussa. Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että puun myynti olisi vähentynyt, kauppoja jäänyt tekemättä tai kunnille olisi tullut vahinkoa Stora Enson, Metsäliiton ja UPM-Kymmenen kilpailunrajoituslain vastaisen menettelyn takia.

Markkinaoikeus totesi vuonna 2009, että yhtiöt tekivät kartelliyhteistyötä vuosina 1997–2004. Stora Enso ja Metsäliitto saivat sakkoja raakapuukartellista. UPM vapautui tuolloin sakoista, koska oli ilmoittanut kartellista Kilpailuvirastolle.

Kunnat peräsivät yhtiöiltä käräjillä noin kuuden miljoonan euron korvauksia. Kunnat katsoivat metsäyhtiöiden maksaneen raakapuusta alihintaa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi jääneen näyttämättä, että markkinaoikeuden päätöksessä todettu kilpailunrajoitus olisi aiheuttanut taloudellista vahinkoa kantajille.

Käräjäoikeus hylkäsi vahingonkorvauskanteet ja velvoitti kantajakunnat ja -kaupungit korvaamaan vastaajayhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Kunnat tuomittiin maksamaan omien yhteensä lähes 4,6 miljoonan euron suuruisten oikeudenkäyntikulujensa lisäksi yhteensä noin 6,2 miljoonaa euroa metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikuluja.

Kullekin kunnalle tuli kahta kuntaa lukuun ottamatta maksettavaa metsäyhtiöiden kulujen osalta reilut 200  000 euroa. Rovaniemen kaupunki ja Leppävirran kunta joutuvat maksamaan oikeudenkäyntikuluja noin 80 000 euroa, koska vastaajana on ollut vain yksi metsäyhtiö.

Lue myös:

Metsänomistajien miljoonavaateet kaatuivat – oikeus antoi ensimmäiset tuomionsa suuressa puukartellijutussa

Oikeudenkäynti alkoi: Metsänomistajat vaativat miljoonakorvauksia kartellista – kyse on puun hinnasta

Juttua päivitetty 31.10.2017 klo 14.40: Listätty tieto Rovaniemen ja Leppävirran oikeudenkäyntikuluista.