Euroalueen työttömyys painui alimmalle tasolle sitten vuoden 2009

Euroalueen talous kasvoi heinä-syyskuussa 0,6 prosenttia.

Euroalueen talous
Euroopan unionin lippu.
Frederik von Erichsen / EPA

Työttömyys euroalueen maissa painui alhaisimmalle tasolleen yhdeksään vuoteen, kertoo EU:n tilastoviranomainen Eurostat. Eurostat julkaisi tilastoja euroalueen talouskehityksestä heinä-syyskuulta.

Syyskuussa euroalueen työttömyysaste oli 8,9 prosenttia. Luku ei ole ollut niin pieni tammikuun 2009 jälkeen. Koko EU-alueella työttömyysaste oli 7,5 prosenttia.

Suomessa työttömyysaste oli syyskuussa 8,7 prosenttia Eurostatin tilaston mukaan.

Työttömyyden laskun taustalla on euroalueen talouskasvu, joka oli 0,6 prosenttia heinä-syyskuussa. Aiemmalla vuosineljänneksellä kasvua tuli 0,7 prosenttia.

Vuotta aiempaan ajanjaksoon verrattuna bruttokansantuote euroalueella kasvoi 2,5 prosenttia.

Laaja-alaista kasvua

Uutistoimisto AP on tulkinnut talouskasvun olevan nyt aiempaa laajemmin eri alojen ja euromaiden aikaansaamaa, eikä enää niin riippuvaista Saksan talouden vedosta kuin aiemmin.

Myöskään euroskeptisten puolueiden vaalimenestys esimerkiksi Ranskassa tai huolet Kreikan tulevaisuudesta yhteisvaluutassa eivät ole nyt markkinoita huolettaneet.

Inflaatio painui euroalueella 1,4 prosenttiin lokakuussa. Euroopan keskuspankki on tavoitellut kahden prosentin inflaatiovauhtia.

Eurostatin lukuja Twitterissä kommentoineet ekonomistit kuvailivat kasvua vahvaksi. OP:n Antti Saari arvioi vahvan kasvun jatkuvan, viitaten ostopäällikköindeksien lukuihin.

FIMin pääekonomisti Timo Hirvonen kuvaili talouden sentimentin olevan nyt vahva.

Lue myös

Yhä useampi työtön menettää työttömyysturvansa karenssin takia – Tarjotusta työstä voi kieltäytyä myös pätevästä syystä

Työttömyysprosentti nousi syyskuussa taas kahdeksaan

"Työttömän on mahdotonta olla tavoitettavissa koko ajan" – TE-toimisto vahvistaa, että kohuttuja tekstiviestikäytäntöjä on nyt tarkennettu

Lähteet: AP