Naaraasta tulikin uros – Suomen kuuluisin leijona sai erikoisen muistomerkin

Suomessa etsittiin kesällä 1992 Ruokolahdella nähtyä leijonaa. Elviksi ristitty naarasleijona sai tänään näköispatsaan, joka tosin ei paljon naarasleijonaa muistuta.

leijona
Ruokolahden leijonapatsas
Ruokolahden leijonapatsas ei esitä naarastaPetri Kivimäki / Yle

Eteläkarjalaisessa Ruokolahden kunnassa koettiin reilut 25 sitten kummia, kun Ruokolahden metsässä oli nähty leijona.

Havainnon oli tehnyt tiistaina 23. kesäkuuta 1992 silloisen Enso-Gutzeitin hankintaesimies Martti Auvinen. Seuraavana aamuna hän teki havainnoistaan ilmoituksen poliisille.

Maastoon lähti viranomaisten ja paikallisten asukkaiden lisäksi useita toimittajia ja kuvaajia, koska myös Kaakkois-Suomen rajavartiosto vahvisti löytäneensä jälkiä. Leijonajahdista kerrottiin tuoreeltaan muun muassa Ylen illan tv:n pääuutislähetyksessä.

Leijonasta teki muutama päivä myöhemmin havainnon myös Imatran Immolan varuskunnan maastossa vartiovuorossa ollut varusmies.

Havaintoa varmistivat Kaakkois-Suomen rajavartioston löytämät jäljet, jotka tunnistettiin leijonan jättämiksi. Petotutkijan vahvisti jälkien kuuluvan suurikokoiselle kissaeläimelle, joka saattoi olla leijona. Myös Korkeasaaren tutkijat vahvistivat eläimen ulosteen olevan leijonan ulostetta.

Eläimestä ei saatu koko kesän aikana ainuttakaan valokuvaa, eikä leijonaa koskaan löydetty. Mutta tarina jäi.

Ruokolahden leijona 1992
Ruokolahden leijonan etsintää oli kesällä 1992 seuraamassa sankka toimittajajoukko. Yle

Täytetty leijona

Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä on uransa aikana saanut lukuisia toiveita, että Ruokolahden leijonalla pitäisi olla muistomerkki.

– Erikoisin tapaus oli varmaan nelisen vuotta sitten, kun suomalainen mies tarjosi Afrikassa metsästämäänsä leijonaa täytettynä Ruokolahden kunnantalon aulaan. Se ei oikein tuntunut hyvältä ajatukselta, kertoo Pätilä.

Täytetyn leijonan lisäksi Pätilälle on tarjottu erilaisia moottorisahaveistoksia leijonasta ja leijonaa esittäviä maalauksia. Ne kaikki Pätilä on tähän mennessä torjunut.

Viime keväänä tuli kuitenkin poikkeuksellinen tarjous. Joensuuhun olivat Joensuun kaupunki ja paikallisen lions-clubit perustamassa Pielisjoen varteen Ruusupuistoa, johon tulisi yli 900 ruusua ja erilaisia koristeita. Paikallinen lions-club vastaa puiston kunnossapidosta ja halusi hankkia sinne koristeeksi ison leijonapatsaan.

Patsas hankittiin erään toimintansa lopettaneen suomalaisen yrityksen jäämistöstä. Kauppaan kuului kaksi isoa leijonaa, mutta joensuulaiset tarvitsivat vain yhden. Niinpä toinen leijona olisi vapaa.

– Joensuusta otettiin minuun yhteyttä ja alkoi tuntua siltä, että tähän voisimme tarttua, kertoo kunnanjohtaja Pätilä.

Niinpä Ruokolahden kunta osti leijonan 3 500 eurolla Joensuusta ja leijona saapui Ruokolahdelle.

Ruokolahden leijonapatsas
Leijonapatsaan julkistusta seurasi Ruokolahden Eukkoaukiolla satamäärin ihmisiä.Petri Kivimäki / Yle

Ei ihan näköispatsas

Ruokolahdella kesällä 1992 tavattu leijona oli naaras. Sille on annettu nimi Elvi.

Nyt Ruokolahdelle saapunut leijonapatsas esittää kuitenkin ilmiselvästi urosleijonaa. Pään yllä oleva valtava leijonan harja on hyvä tuntomerkki leijonaa esittävän patsaan sukupuolesta.

Ruokolahdella väärä sukupuoli ei kuitenkaan tunnu haittaavan. Antti Väisänen työskenteli silloin reilut 25 vuotta sitten Kaakkois-Suomen rajavartiostossa kapteenina ja oli leijonanmetsästyksen jahtipäällikkö. Väisänen myös vastasi jahdin tiedotuksesta.

– Ihmisten mielessä leijona on iso liinaharjainen uros ja ehkä tuo liinaharjainen uros sitä leijonaa parhaiten symboloi. Kun mennään 10–15 vuotta, niin eivät ihmiset enää muista, oliko se naaras vai uros.

Väisänen on aivan varma siitä, että leijona oli Ruokolahdella kesällä 1992. Riistapäällikkö Erik Nyholm oli Väisäsen mukaan saanut tiedon, että venäläisiltä oli rajan takana kaatunut sirkusjuna, josta oli karannut muun muassa leijona.

– Kyllä ne havainnot niin varmoja olivat. Jälki- ja näköhavainnot vahvistavat sen. Viimeisenä leijonan näkivät valantehneet rajamiehet, joille leijona oli tullut rajapolulla vastaan, kertoo Antti Väisänen.

Ruokolahdella tänään keskiviikkona paljastettu Leijonapatsas painaa huikeat 7 000 kiloa. Korkeutta sillä on 2,6 metriä ja leveyttä 1,93 metriä.

Antti Pätilä ja Antti Väisänen selaavat leikekirjaa
Jahtipäällikkö Antti Väisänen ja Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä selaavat valtavaa leikekirjaa Ruokolahden leijonasta kesältä 1992.Petri Kivimäki / Yle

Yllätyspuhelu tuntemattomalta lahjoittajalta

Viime lauantaina Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä sai erikoisen puhelun. Eräs paikallinen ihminen halusi lahjoittaa kunnalle 3 500 euroa eli saman summan, minkä kunta patsaasta maksoi.

– Raha on jo tullut kunnan tilille. Nyt pohdimme, laitammeko rahan kiertämään johonkin hyvään.

Lahjoittaja ei Pätilän mukaan halua tulla julkisuuteen, mutta tapaus Pätilän mielestä osoittaa, miten paikalliset haluavat olla leijona-asiassa mukana.

Patsas on Ruokolahden kunnan keskustassa Eukkoaukiolla kaikkien ihmeteltävänä. Sen kyljessä ovat vuosiluvut 1992 ja 2017 muistuttamassa Ruokolahden leijonasta ja Suomen 100-vuotisjuhlasta.

Ruokolahden Leijonapatsaan paljastustilaisuudessa oli mukana vuonna 1992 jahtipäällikkönä ollut Antti Väisänen. Kuuntele hänen haastattelunsa tästä.