Hyppää sisältöön

Huulirasvoissa voi olla haitallisia yhdisteitä – asiantuntijan mukaan ei kannata huolestua

Ranskalaistutkimus löysi huulirasvoista mahdollisesti haitallisia yhdisteitä. Tavallisesti käytettynä huulirasvoista ei pitäisi olla silti vaaraa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Osa huulirasvoista saattaa olla terveydelle haitallisia. Ranskalaistutkimus löysi kymmenestä eri huulirasvasta mahdollisesti syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Yksi testatuista rasvoista oli Suomessakin myytävä Labello. Tutkimuksessa oli mukana 21 huulirasvaa.

Allergia-, iho- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen rauhoittelee, että kaikkia huulirasvoja voi käyttää turvallisesti.

– Tarvitaan lisää tutkimusnäyttöä ennen kuin voi varmasti sanoa, onko osa huulirasvoista terveydelle vaarallisia. Mineraaliöljyjä on käytetty kosmetiikassa jo vuosikymmeniä ilman mitään haittavaikutuksia.

Huulirasvoissa huolta aiheuttavat mineraaliöljyt, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on todennut mahdollisesti huolta herättäviksi kemikaaleiksi. Mineraaliöljyt koostuvat tyydyttyneistä ja aromaattisista mineraaliöljy-yhdisteistä eli MOSH- ja MOAH-yhdisteistä. Osa MOAH-yhdisteistä saattaa etenkin nieltynä aiheuttaa syöpää.

Virtanen korostaa, ettei huulirasvan sisältämä mineraaliöljy ole automaattisesti haitallista. Laadukkaissa tuotteissa käytetään puhdistettua mineraaliöljyä, jossa MOSH- ja MOAH-yhdisteiden pitoisuus on turvallisissa rajoissa.

EU-asetuksen mukaan kosmetiikan pitää olla tavelliseen tapaan käytettynä turvallista.

– Luottaisin tässä asiassa lainsäädäntöön, sanoo Virtanen.

Luonnonkosmetiikka saattaa olla allergisoivaa

Mineraaliöljyille on vaihtoehtoja, mutta ne eivät välttämättä ole parempia. Virtanen huomauttaa, että vaikka luonnonkosmetiikka saattaa tuntua turvallisemmalta, se voi sisältää allergisoivia ainesosia, kuten aromaattisia öljyjä.

– Huulirasvoissa käytetään paljon myös tuoksu- ja makuaineita. Jos haluaa välttää turhia kemikaaleja, kannattaa valita sellainen huulirasva, jossa ei ole mitään ylimääräistä, Virtanen neuvoo.

Virtasen mukaan kosmetiikassa käytettävien aineiden haittavaikutusten tutkiminen on hankalaa, koska ne saattavat ilmetä vasta pitkän ajan kuluttua. Allergisoivien aineiden tunnistaminen on helpompaa.

Ida Niva / Yle Uutiset