Hyppää sisältöön

Lämpiääkö sinunkin saunasi liian vanhoilla kiuaskivillä? "Huonot ja kalliit löylyt", tuomitsee asiantuntija

Suuri osa suomalaisista saunoista lämpiää kehnosti löylyä tuottavilla kivillä, sanoo Saunaseuran varapuheenjohtaja Jussi Niemelä.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Jos muistisi ei enää kanna siihen hetkeen, kun ladoit kiuaskivet paikoilleen, on aika tarkistaa kivien kunto. Saunaseuran varapuheenjohtaja Jussi Niemelä neuvoo kopauttamaan paria kiveä vastakkain.

– Jos kivet yhtään murenevat, silloin viimeistään on aika hankkia uudet. Yleisohje on, että jos saunaa lämpiää useamman kerran viikossa, kivet kannattaa uusia kerran vuodessa, toteaa Niemelä.

Kivet voivat kestää kauemminkin, jos saunaa ei lämmitetä säännöllisesti. Merkkejä kivien ikääntymisestä voi tarkkailla sähkökiukaan tapauksessa kurkistamalla lattialle kiukaan alle. Jos siellä näkyy kasa hiekkaa, kivien rapautuminen on jo vauhdikasta.

Kivien ikääntymisvauhti riippuu siitä, miten usein kiuasta lämmitetään, miten kuumaksi, ja miten kauan saunotaan.

– Vaikka kivi tuntuu kestävältä ja jykevältä, niin kiukaassa se on kulutustavaraa. Kivi joutuu suuren mekaanisen rasituksen kohteeksi, kun se lämmitetään ja sitten päälle kaadetaan löylyvettä. Kivi suurenee ja pienenee, ja rapautuu.

Sähkövastuslöylyt ovat tunkkaiset ja käyvät kukkarolle

Kun kivi rapautuu ja muuttuu huokoiseksi, sen lämmönvaraamisominaisuudet heikkenevät. Se tietää huonoja löylyjä, joihin saunoja saattaa huomaamattaan tottua.

– Kyllähän se suhisee edelleen, mutta kun saunomisessa olennainen juttu on se, että tulisi mukavan tuntuiset löylyt. Jos kivet ovat ihan murua, ilma ei kierrä kiukaan sisällä. Ei se kovin miellyttävältä saunomiselta tunnu.

Samalla sähkösaunan lämmittäjälle voi koitua yllätys laskun loppusumman hiipimisenä ylöspäin.

– Kun kivet eivät varaa lämpöä, sähkövastuksien pitää lämmetä enemmän, jotta saadaan löylyä aikaiseksi.

Kiuasten kivensyöntitahdissa on eroja

Se, miten nopeasti kiuas syö kivet, riippuu kiuas- ja kivityypistä. Hitaasti lämmitettävä iso kivimassa rapautuu hitaammin kuin vauhdilla lämmitettävä. Toisaalta sähkökiukaissa ja jatkuvalämmitteisissä puukiukaissa kivien lämpötila jää usein alemmaksi kuin niissä kiukaissa, joissa liekit kulkevat lämmitysvaiheessa löylykivien lävitse.

Kaikkein kovimmalle rasitukselle kiuaskivet joutuvat kertalämmitteisessä puukiukaassa eli savusaunan kiukaassa tai Aitokiuas-tyyppisissä pönttökiukaissa. Moni kokee kuitenkin saavansa parhaat löylyt näistä kiukaista.

– Saunaseuran puulämmitteisiin saunakiukaisiin vaihdetaan kivet jo noin sadan lämmityskerran jälkeen. Koska saunamme ovat laitosmaisessa käytössä, se tarkoittaa, että melkein kolme kertaa vuodessa niihin pitää vaihtaa kivet, kertoo Niemelä.

Niemelä arvioi, että suuri osa suomalaisista saunoista lämpiää liian vanhoilla kivillä.

– Jos pitkään on saunonut liian vanhoilla kivillä, ja sitten vaihtaa uudet, voi ihan yllättyä, miten terhakat löylyt saa.

.
.