Jukka Saastamoinen ansaitsi viime vuonna eniten – katso täältä Kymenlaakson suurituloisimmat

Kymenlaaksossa eniten ansiotuloja vuonna 2016 tienasi Reino Uusitalo. Pääomatuloja on eniten Jukka Saastamoisella. Hän on myös maakunnan suurituloisin, kun pääomatulot ja ansiotulot lasketaan yhteen. Viime vuoden verotiedot tulivat julkisiksi keskiviikkona.

suurituloiset
Jukka Saastamoinen on ollut useampana vuonna Kymenlaakson suurituloisimpien kärjessä.YLE Kymenlaakso / Olli Törönen

Kymenlaakson viime vuoden suurituloisin on kotkalainen sijoittaja ja yrittäjä Jukka Saastamoinen.

Tavarataloketju Robin Hoodin myynyt Saastamoinen tienasi pääomatuloja ja ansiotuloja yhteensä reilut 2,5 miljoonaa euroa. Hänellä on maakunnan eniten pääomatuloja, yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.

Saastamoinen perusti tavarataloketjun 1980-luvun lopulla ja myi sen Tokmannille 2000-luvun puolivälissä.

Saastamoinen on sijoittanut rahojaan muun muassa yksityiseen rautatieyhtiö Fenniarailiin. Hän on yhtiön pääomistajia.

Verotiedot löytyvät Yle uutisten verokoneesta, jossa on listattuna myös Kymenlaakson 30 parhaiten tienannutta.

Suurituloisimpien lista on miesvoittoinen, sillä noin viidesosa on naisia. Kymenlaakson suurituloisin nainen Katja Saastamoinen keräsi runsaan 600 000 euron tulot viime vuonna. Tulotilastossa hän on sijalla 12.

Pyhtääläismesenaatti ansiotulojen kärjessä

Kovapalkkaisin on pyhtääläinen talousneuvos Reino Uusitalo. Hän tienasi viime vuonna ansiotuloja reilut 743 000 euroa.

Uusitalo perusti paperia, kartonkia ja muovia jalostavan Pyrollin vuonna 1973. Uusitalo omistaa muun muassa Stockforsin vanhan hiomoalueen Pyhtäällä sekä maailmanlaajuista huomiota saaneen patsaspuiston Parikkalassa.

Teollisuusneuvos Reino Uusitalo
Reino Uusitalo tunnetaan myös mesenaattina. Hän omistaa Stockforsin hiomoalueen Pyhtäällä ja Parikkalan patsaspuiston.Juha Korhonen / Yle

Ansiotuloissa toiseksi eniten tienasi Juri Aleksandrovich Timin, yhteensä hieman yli 600 000 euroa. Hän on kotkalaisen Omega-Trans -kuljetusyrityksen omistaja.

Kolmanneksi suurimmat palkkatulot oli kouvolalaisella Merja Poikalalla. Mepolar Oy:n toimitusjohtaja tienasi noin 450 000 euroa.

Ansiotulojen kärkikolmikko maksoi veroja yhteensä reilut miljoona euroa.

Neljänneksi eniten palkkatuloja oli Suomen lentokenttiä operoivan Finavian entisellä toimitusjohtajalla Kari Savolaisella. Hän on jäänyt eläkkeelle tänä vuonna. Viidentenä listalla on Arto Nousiainen. Hän on kansainvälisen terveysalan yhtiön Abbott Laboratories tytäryhtiön hallituksen jäsen.

Rakennusyhtiön johtohahmot pääomatulojen kärjessä

Pääomatuloissa toiseksi Saastamoisen jälkeen listautuu Rauli Ylimäki, joka on jo eläkkeellä, mutta jatkaa työtään rakennusalan konsulttiyhtiö Wise Groupin hallitustehtävissä sekä on yrityksen merkittävä osakas. Hänen pääomatulonsa nousevat 1,76 miljoonaan euroon.

Kolmanneksi eniten pääomatuloja on Wise Groupin perustajalla ja nykyisellä varatoimitusjohtajalla Harri Tinkasella, yhteensä 1,12 miljoonaa euroa.

Pääomatuloja ansainneiden kolmen kärki maksoi veroja yhteenlaskettuna yli kaksi miljoonaa euroa.

Neljänneksi eniten pääomatuloja vuonna 2016 oli kotkalaisen kuljetusyhtiö T & K Karppasen toimitusjohtajalla Teemu Karppasella. Viidentenä pääomatuloa saaneiden listalla on Eero Lamminen. Hänen omistamansa huoltokorjaamo Öljyhetki myytiin Vianorille viime vuonna.