Pilapiirtäjä onnistuu silloin, kun kuva on viittä vaille hävytön – "Pitää katsoa, mihin tussipulloon teränsä pistää"

Pilapiirtäjä Kalevi Laalo, Kerberos, on yli viidenkymmenen vuoden ajan koetellut tabujen rajoja piirroksissaan.

Sosiaaliset tabut
Kalevi Laalo
Mikko Tuomikoski / Yle

Pilapiirtäjän tehtävänä on aistia kansan huulilla olevat aiheet ja kiteyttää ne muutamalla viivalla.

Kalevi Laalo, Kerberos, on tehnyt niin yli viisikymmentä vuotta. Joskus terävä kynä on osunut niin syvälle, että piirtäjä on joutunut hyllyttämään omia piirroksiaan.

Uudessa kirjassaan Laalo pohtii juuri näitä aiheita, tabuja, ja miten ne ovat muuttuneet vuosien varrella.

– Tabun raja siirtyy koko ajan. Tabut ovat paljolti aikaan ja yhteiskuntaan sidottuja. On asioita, joista ei sovi piirtää, pohtii Laalo.

Kiellettyjä alueita ovat Laalon mukaan muun muassa naiset tasa-arvoon liitettynä ja sukupuolivähemmistöt.

– Näiden lisäksi rodulliset ominaisuudet, kansalliset vähemmistöt, uskonnollinen vakaumus sekä henkinen tai ruumiillinen vajaavuus, luettelee Laalo.

Kansan Lehdessä oli vauhdikas meininki

Säännöllisesti muun muassa Etelä-Suomen Sanomiin ja Satakunnan Kansaan piirtävä Laalo aloitti pilapiirtäjän uransa 1960-luvun alussa Kansan Lehdessä Kalse-nimimerkillä.

– Jäin sinne toimittajan hommiin ja sain piirtää kuvan Väinö Linnan joulukertomukseen.

Tamperelainen kulttuuriympäristö oli omiaan ruokkimaan pilapiirtäjän mielikuvitusta.

Tuon ajan piirustuksista Laalolla on jäänyt mieleen kuva, jossa israelilaishävittäjä lentää rauhankyyhkyn ohi niin, että rauhanlehvä putoaa kyyhkyn suusta.

– Toimituspäällikkönä oli silloin Alpo Tiitinen, jonka suurin ansio oli se, että hän oli saanut Kekkoselta myllykirjeen. Se oli vauhdikas kuva ja Tiitinen, joka oli nokkela suustaan sanoi, että "Tämä on hyvä, hätäpaskat ja kaikki!"

Kalsesta tulee Kerberos

Kolmipäinen manalan portinvartijakoira tuli taiteilijanimeksi 1975, kun Laalo piirsi paikallisen lehtimiesyhdistyksen joulujulkaisuun Juicen Se on jautaa -laulun sanoitukseen liittyvän sarjakuvan.

pilapiirtäjä Kalevi Laalon, Kerberoksen pilapiirros

– Kerberos on portinvartija kuten ovimikko ja toimittaja. Se on myös siksi hyvä nimimerkki, että se muistuttaa suomen kielen voimakkaimmasta kirosanasta – siinä on paljon ärriä, naurahtaa Laalo.

Hävyttömyyden rajamailla kertoo piirtäjän nuorallatanssista

Laalo valottaa uudessa, Hävyttömyyden rajamailla -kirjassaan myös nykymedian tabumaailmaa ajankohtaisin aineksin.

Hyvä esimerkki on se, kun Alma-median omistaman Lapin Kansan päätoimittaja Johanna Korhonen sai kymmenen vuotta sitten potkut ehtimättä olla päivääkään päätoimittajana. Syynä oli epäluottamus, joka johtui siitä, että Korhonen oli parisuhteessa naisen kanssa, eikä ollut ilmoittanut asiasta etukäteen.

Laalo piirsi herkullisesta aiheesta yhteisen kuvan Etelä-Suomen Sanomiin ja Satakunnan Kansaan.

pilapiirtäjä Kalevi Laalon, Kerberoksen pilapiirros

Alma-mediaan kuuluvassa Satakunnan Kansassa kuva kuitenkin hyllytettiin. Lehden päätoimittaja Jouko Jokinen kuuli asiasta vasta myöhemmin ja totesi, että olisihan se pitänyt julkaista.

– Vanhimmat uskaliaat työni tuntuvat nyt jo vähemmän uskaliailta. Se kertoo, että tabun raja siirtyy koko ajan, pohtii Laalo.

Vanhat tabut ovat haalistuneet

Kun Laalo aloittelo pilapiirtäjän uraansa presidenttinä oli Kekkonen, naapurina Neuvostoliitto. Hannu Salama sai vielä vuonna 1966 tuomion jumalanpilkasta Juhannustanssit-kirjan takia. Keskiolutta ei saanut ruokakaupoista eikä televisiossa ollut värejä.

Oliko esimerkiksi Kekkonen sellainen hahmo, jota ei kannattanut tölviä, vai aihe, jota nimenomaan piti tölviä?

– Minä olin niin nuori, että otin Kari Suomalaisen valtuudet ja roimin Kekkosta siinä missä Karikin. Piirsin muun muassa Uusi Maailma -lehteen kuvan, kun Kekkonen halusi olla presidentti käymättä vaaleja ja säädettiin poikkeuslaki.

– Silloin oli vanhuksille tarkoitettu tietoisku, jonka teema oli, että 'Anna vanhalle aikaa'. Piirroksessani tätä plakaattia istutettiin Tamminiemen pihaan ja vihaisen näköinen Kekkonen katsoo ikkunasta.

Nykypresidentitkään eivät ole turvassa pilapiirtäjän oivalluksilta.

pilapiirtäjä Kalevi Laalon, Kerberoksen pilapiirros
Presidenttiparin Lennu-koira varasti show'n, kun perinteiset lahjojen tuojat saapuivat Mäntyniemeen toivottamaan hyvää joulua 2016.

Nyky-Suomi sallii uskonnon ja Venäjän arvostelun

Nykyään Suomi on maa, jossa sellaistakin arkaa aihetta kuin uskontoa voi lähestyä myös pilapiirroksen kautta.

– Maailma on nykyään hyvin maallistunut. Eniten kohua on viime vuosina aiheuttanut muun muassa Päivi Räsänen homoheitoillaan, jolloin tuntui, ettei kirkkoon jäänyt edes kirkonrottaa.

pilapiirtäjä Kalevi Laalon, Kerberoksen pilapiirros

Aikoinaan olisi saattanut luulla, että Neuvostoliiton arvostelua olisi katsottu pahalla YYA-Suomessa, mutta Laalon mukaan itänaapuria nimenomaan piti pilkata, eikä Venäjä pääse yhtään sen vähemmällä.

– Putin on hyvin herkullinen kohde. Kun hän riehui Krimillä, tein kuvan, jossa toimittaja kysyy juuri eronneelta rouva Putinilta, että mitäs se mies meinaa? Rouva vastaa, että hän viettää iloista poikamieselämää.

Nykyajan tabuja täytyy katsoa herkällä silmällä

Jos Suomen kirkkoa saa arvostella ja sille voidaan nauraa, niin viime vuosien tapahtumat ovat osoittaneet, että kaikkien uskontojen edustajat eivät ole yhtä pitkämielisiä.

Laalo on karikatyristien ja pilapiirtäjien killan, Skarpit ry:n perustajajäsenenä ollut mukana ottamassa kantaa pilapiirtäjiin kohdistuneisiin terroritekoihin.

– Olin kymmenen vuotta sitten killan edustajana Aamu-TV:ssä puhumassa Muhamed-piirroksesta. Minä sanoin, että piirtäjä oli tyhmä. Siinä iskettiin väärää sikaa, sanoo Laalo ja jatkaa:

– Miljardit syvästi uskonnolliset ihmiset olivat täysin osattomia tälle pilalle, joka oli kohdistettu tällaisiin fundamentalistitaistelijoihin. Ääriaines vain odotti uutta syytä tehdä terroritekoja ja sen he tekivätkin.

– Kyllä pilapiirtäjä saa tänä päivänä pikkaisen katsoa, että mihin tussipulloon teränsä pistää, toteaa Laalo vakavana.