Sähköasentajien lakko vaikeuttaa Euroopan toiseksi suurimman sinkkitehtaan toimintaa: suuri sähkövika voi jopa pysäyttää tehtaan

Kokkolan Bolidenin sinkkitehtaalla sähköasentajien lakko vaarantaa tuotantoa. Suuri sähkövika voi seisauttaa koko tehtaan.

Boliden Kokkola
Hopean talteenottolaitos ulkoa
Kalle Niskala / Yle

Sähköasentajat aloittivat keskiviikkoaamuna viikon mittaisen lakon, mikä vaikeuttaa suuryritysten toimintaa.

Sinkkiyhtiö Boliden Kokkolasta kerrotaan, että lakko voi vaarantaa tehtaan tuotantoa. Kaikki toimii sähköllä, myös sinkkitehtaan prosessit.

– Toivomme, ettei lakko vaikuttaisi mitenkään. Mutta jos tulee ongelmia sähkölaitteisiin, ilman asentajia niitä on vaikea saada toimimaan, kertoo Boliden Kokkolan toimitusjohtaja Jarmo Herronen.

Sähköliitto ja Teknologiateollisuus ovat sopineet, että lakon aikana hoidetaan työ-, ympäristö- ja laiteturvallisuuteen liittyvät korjaukset. Työseisauksen aikana ei korjata sähkövikoja, eikä tehdä huoltotöitä.

Bolidenin Kokkolan tehtaalla ilman sähköhuoltotöitä pärjättäneen jonkin aikaa.

– Ehkä tämä viikko menee, mutta sitten huoltamattomuus alkaisi näkyä ja vaikuttaa tuotantoon, arvioi toimitusjohtaja Jarmo Herronen.

Tilaukset hoidetaan poikkeusoloista huolimatta

Vientiyritys Boliden aikoo hoitaa sinkkitilaukset lakosta huolimatta.

– Yhtiön pitää noudattaa asiakassopimuksia, oli tilanne mikä hyvänsä.

Kokkolan Bolidenin palkkalistoilla on kolmisenkymmentä automaatio- ja sähköasentajaa. Heistä osa korjaa sovitusti lakon aikana kiireellisiä työturvallisuuteen vaikuttavia sähkövikoja.

Koko maassa työnseisaus koskee noin tuhatta sähköliittolaista. Ellei sopua synny ensi viikolla, aloittaa Sähköliitto laajemman lakon 10. marraskuuta.

Työkiistan osapuolet kokoontuvat neuvottelemaan ensi viikolla valtakunnansovittelijan johdolla.

Sähköliiton lakon syynä on se, ettei liitto halua sähköalan olevan mukana Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisessä työehtosopimuksessa. Sähköliitto pelkää työehtojen ja palkkojen lopulta heikkenevän, jos se on mukana suuremmassa kokonaisuudessa.