Kuopion Kauppakatu muutetaan pyöräkaduksi – muutoksia myös pysäköintiin, valoihin ja yöajeluun

Pyöräkatu toteutetaan sekaliikenteenä, jossa pyörät ja jalankulkijat ovat etusijalla.

Kuopio
Havainnekuva: Kuopion Kauppakatu pyöräkatuna
Kuopion kaupunki

Kuopion keskustan Kauppakadulle aiotaan tehdä muutoksia pyörä- ja jalankulkuliikenteen parantamiseksi. Kaupunkirakennelautakunta löi keskiviikkoiltana lukkoon yleissuunnitelman, jossa Kauppakatu muuttuu Vuorikadusta Maaherrankadulle asti pyöräkaduksi.

Pyöräkatu toteutetaan sekaliikenteenä, jossa pyörä- ja jalankulkuliikenne on ensisijaista ja autoliikenne alisteista. Näin on jo nyt Kauppakadulla Puijonkadun ja Vuorikadun välisellä osuudella.

Rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Keskiviikkona tehdyn päätöksen jälkeen kaupunki pääsee tekemään yksityiskohtaisia suunnitelmia.

Havainnekuva: Kuopion Kauppakatu pyöräkatuna
Kuopion kaupunki

Katujärjestelyjen lisäksi muutoksia tulee pysäköintiin, valaisuun ja nopeusrajoituksiin. Kauppakatu valaistaan uudistettavalla osuudella tulevaisuudessa ripustusvalaisimilla, jotka kiinnitetään vaijereilla pylväisiin tai rakennusten seiniin.

Nopeusrajoitukset laskevat ainakin osin Kuninkaankadulla ja Kauppakadulla. Liikennevalot tullaan poistamaan Kauppakadun ja Kuninkaankadun risteyksestä. Tilalle tulee liikennettä hidastava koroke Kuninkaankadun suunnasta.

Myös yöajokieltoa on suunniteltu kello 22–06 väliselle ajalle Kauppakadulle (Vuorikatu–Maaherrankatu), Vuorikadulle (Minna Canthin katu–Kauppakatu) ja Kuninkaankadulle (Minna Canthin katu–Tulliportinkatu). Yöajokielto ei koskisi linja-autoja, takseja eikä huoltoajoa.