1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maatalouspäästö

Lehmänlannasta energiaa – opetusnavetan 7 kuutiota lantaa muuttuu lämmöksi, sähköksi ja polttoaineeksi

Tervolan maatalousoppilaitoksella muutetaan lehmän lannan kasvihuonepäästöt bioenergiaksi.

Ammattiopisto Lappian Tervolan Louen maatalousoppilaitoksen opetusmaatilan lehmät tuottavat lantaa seitsemän kuutiota vuorokaudessa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

TERVOLA Ilmastonmuutoksen ehkäiseminen kiinnostaa myös maatalousalalla. Ammattiopisto Lappian Tervolan Louen maatalousoppilaitoksen opetusmaatilan lehmät tuottavat lantaa seitsemän kuutiota vuorokaudessa.

Koulutustilan yhteyteen on rakennettu Lapin ensimmäinen biokaasulaitos, josta saadaan lämpöenergiaa. Vuonna 2010 koululla tehtiin pitkän tähtäimen suunnitelma lannan ilmastohaittojen torjumiseksi.

Maatilan päästöjä vähennetään huomattavasti.

Jarmo Saariniemi

Sitä on toteutettu asteittain.

Nyt lanta siirretään pumppaamalla biokaasureaktoriin. Hapettomissa olosuhteissa bakteerit syövät lietteestä kiintoaineen ja samalla vapautuu metaania, hiilidioksidia, rikkivetyä ja ammoniakkia. Jälkikaasureaktorissa otetaan vielä lisää metaania talteen. Tämän jälkeen kaasu poltetaan kattilassa lämmöksi.

– Maatilan päästöjä vähennetään huomattavasti. Normaalisti se metaani ja hiilidioksidi haihtuvat tuonne taivaan tuuliin. Meillä on suljettu kierto, jossa se tehdään energiaksi, sanoo biokaasulaitoksen projektikoordinaattori Jarmo Saariniemi.

Suunnitelmissa on myös liikennepolttoaineen ja sähkön tuottaminen

Biokaasulaitoksen vieressä on kasvihuone. Se on toistaiseksi tyhjillään, mutta piakkoin biokaasuenergia tuottaa kasvihuoneen antimia. Maatalousoppilaitoksella tavoitteet ovat vielä paljon korkeammalla.

– Seuraavat askeleet ovat liikennepolttoaineen tuottaminen 2019 ja CHP eli sähkön ja lämmön tuottamisyksikkö. Pala kerrallaan rakennetaan tätä, sanoo Saariniemi.

Viilataan vielä niitä maatalouden päästöjä pienemmiksi.

Jarmo Saariniemi

Tietoa on tullut valtavasti lisää siitä kun Tervolassa aloitettiin seitsemän vuotta sitten

– Tämä on Lapin ensimmäinen biokaasulaitos, mikä oli haastavaa. Ei voinut katsoa mallia mistään, oli itse selvitettävä, Saariniemi sanoo.

Maatalouden kasvihuonepäästöt ovat vähentyneet 14 prosenttia vuodesta 1990. Sen osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä oli viime vuonna 11 prosenttia. Biokaasulaitosten yleistyminen herättää toiveita myönteisestä kehityksestä.

Tervolassa haetaan ratkaisua myös maatalouden vesistökuormitukseen. Se onkin useammin luupin alla kuin maatalouden kasvihuonepäästöt.

– Sitten meillä on myös lietteen puhdistamiseen liittyviä ratkaisuja tuloillaan. Viilataan vielä niitä maatalouden päästöjä pienemmiksi, sanoo Saariniemi.