1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnettomuudet

Pilkkireissulla syntynyt idea voi pelastaa ihmishenkiä: puolustusvoimat jo kiinnostui

Oululaisen keksijän lämmitettävä makuupussi sai ideansa tosielämän tragediasta, jossa kolme ihmistä kuoli pilkkireissulla.

Teijo Siekkinen ideoi lämmitettävän makuupussin, jota voi käyttää esimerkiksi mönkijän perässä vedettävässä ahkiossa. Kuva: Teijo Siekkinen

Kuvitellaan talvella kylmä pohjoistuuli. Kaveriporukka kelkkailemassa ja kalastamassa erämaassa. Jokin menee pieleen ja jää pettää. Arktiset olosuhteet eivät anna useita minuutteja eloonjäämiseen, lämpöön on päästävä pian.

Näistä ajatuksista oululainen yrittäjä ja keksijä Teijo Siekkinen ideoi lämmitettävän makuupussin. Projekti sai alkunsa tosielämän tragediasta, neljä vuotta sitten Nuorgamissa tapahtuneesta kelkkaturmasta, jossa kolme ihmistä kuoli. Vuosi onnettomuuden jälkeen Siekkinen oli itse pilkkireissulla onnettomuusjärvellä. Hän kuvitteli tilanteen, jossa nopea avun saati voisi pelastaa ihmishengen. Siekkinen naksautti aivonsa keksijän asentoon: miten loukkaantuneet saadaan nopeasti lämpimään?

Apuna usein vain avaruuspeite tai pelastajan omat vaatteet

Pelastustöissä käytetään lämpögeeliä ja avaruuspeitteitä. Pakkasella tilanne on monesti se, että pelastajat antavat kylmettyneille omia vaatteitaan tai huopia. Hypotermiassa tarvitaan pikaista apua ja lämpöä. Yrittäjä ja insinööri Teijo Siekkinen keksi lopulta lämmitettävän makuupussin.

Lämpöpussi auttaa hypotermiapotilaan ensihoidossa. Sähköllä lämmitettävän pussin idea on saada kylmettynyt potilas valvottuun lämpötilaan jo onnettomuuspaikalla. Pussissa on lämmityselementtejä, joita voidaan säätää asteen tarkkuudella eri kehonosille, kuten selälle, jaloille ja rintakehälle. Sähkö pussiin saadaan pelastusajoneuvon järjestelmästä. Pussia voi lämmittää myös aggregaatilla.

– Pussi voi käyttää mönkijän, moottorikelkan, ambulanssin, veneen, helikopterin tai minkä tahansa ajoneuvon sähköjärjestelmää hyväksi, yrittäjä ja insinööri Teijo Siekkinen toteaa.

Kuva: Teijo Siekkinen

Lämmitys toimii 12V, 24V ja 48V sähköjärjestelmissä. Se tarkoittaa, että makuupussia voi lämmittää myös auton lisäpistokkeen eli tupakansytyttimen kautta.

Kehitystyö jatkuu – kiinnostusta jo puolustusvoimilta

Vuoden kestäneen, tiiviin testauksen tulos on jo herättänyt kiinnostusta. Siekkinen toivoo, että lämpöpussi auttaisi pelastustöitä tekeviä. Siekkinen on käynyt muun muassa Sodankylän jääkäriprikaatissa esittelemässä lämpömakuupussia. Hän kertoo, että tuote herätti heti mielenkiintoa. Myös ilmavoimat ovat kiinnostuneet ja pyytäneet Siekkistä osallistumaan lentäjien pelastusharjoitukseen helmikuussa.

– Aika pitkälle on päästy omalla suunnittelulla ja omalla rahalla. Jääkäriprikaatissa tuote kiinnosti erittäin paljon. He kutsuivat tammikuussa pidettävään harjoitukseen esittelemään lämpöpussin toimintaa käytännössä, Siekkinen toteaa.

Kuva: Teijo Siekkinen

Ajatustyöstä on nyt kolme vuotta aikaa. Siekkisen kehitystyö toteutettiin täysin omalla rahalla. Hän on pyrkinyt suunnittelussa nimenomaan ottamaan huomioon arktisten olosuhteiden haasteet, pakkasen, iskujen ja vedenkestävyyden. Äärimmäisiin olosuhteisiin suunniteltu lämmitettävä makuupussi on ollut Nuorgamin VPK:n testikäytössä. Makuupussi on integroitu katettuun ahkioon ja Siekkinen toivoo, että testikäyttö poikisi palautetta lämpöpussin toimivuudesta.

– Tositoimissa lämpöpussia ei ole vielä onneksi käytetty. Kenttäkokeissa toimivuus ja käytettävyys on todettu hyväksi, Siekkinen sanoo.