1. yle.fi
  2. Uutiset

Parkkiautomaatit alkavat myydä bussilippuja Helsingissä

Helsingin 400 pysäköintilippuautomaattia myy jatkossa myös kertalippuja HSL-alueen juniin, busseihin ja raitiovaunuihin. Ensimmäiset yhdistelmäautomaatit otetaan käyttöön perjantaina.

Helsinki
Pysäköintilippujen lisäksi automaatista voi ostaa kertalipun HSL-alueen busseihin, juniin ja raitiovaunuihin.
Pysäköintilippujen lisäksi automaatista voi ostaa kertalipun HSL-alueen busseihin, juniin ja raitiovaunuihin.Mårten Lampén/ Yle

Kadunvarressa seisova laite näyttää tuiki tavalliselta pysäköintilippuautomaatilta.

Helsingin Seudun Liikenne kuitenkin lupaa, että vuoden loppuun mennessä 400 masiinaa myy parkkilippujen lisäksi myös joukkoliikenteen kertalippuja.

– Sieltä saa kaikki sellaiset kertaliput, joihin sisältyy Helsingin vyöhyke. Eli Helsingin sisäiset liput, seutuliput, ja koko HSL-alueen kattavat liput, sanoo osastonjohtaja Mari Flink.

Lipunmyynti HSL:n lähijunissa jäi historiaan jo kesällä ja lähikuukausina raitiovaunujen kuljettajatkin alkavat keskittyä vain ajamiseen.

HSL ehti kesällä saada niskaansa matkustajien kiukun lipun myynnin loppumisesta ja lopulta moitteet tulivat myös ministeriöstä.

Liikenne- ja viestintäministeriö vaati HSL:ää parantamaan matkustajien mahdollisuuksia hankkia matkalippu.

Ministeriö ehdotti tilanteen parantamista esimerkiksi lipunmyyntiverkostoa laajentamalla tai lippujen maksutapoja kehittämällä.

Syyskuussa HSL kertoi korjanneensa tilannetta (siirryt toiseen palveluun) niin, että matkalipun ostaminen olisi mahdollista jokaisella asemalla.

Jalkakäytävillä seisovat automaatit oli helppo valjastaa lisämyyntiin

HSL:n mukaan uusia myyntikanavia kertalipuille ei ole keksitty väen vängällä.

Kertalippujen päämyyntikanavina ovat edelleenkin kioskit ja kaupat. Kioskien kautta tulee yli 60 prosenttia myynnistä ja myyntipisteitä on yli 450.

HSL:n osastonjohtaja Mari Flink kertoo, että parkkiautomaatit lisättiin rinkiin kollegan oivalluksen perusteella.

– Ideasta kunnia kuuluu meidän hallinto- ja strategiajohtaja Ilmari Mäkiselle, joka on aikanaan työskennellyt Järvenpäässä ja siellä vastannut pysäköinninvalvonnasta.

Idean perusteella HSL päätti ehdottaa yhteistyötä Helsingin kaupungille ja 400 parkkimittaria aiotaankin valjastaa myyntityöhön vielä tämän vuoden aikana.

Yleensä automaattiasiat ovat kauhean monimutkaisia, vaikeita ja hankalia, mutta tämä on ollut yllättävän helppo.

osastonjohtaja Mari Flink, HSL

Ensimmäiset yhdistelmäautomaatit otetaan käyttöön perjantaina Helsinginkadulla, Töölössä ja Itä-Pasilassa.

– Yleensä automaattiasiat ovat kauhean monimutkaisia, vaikeita ja hankalia, mutta tämä on ollut yllättävän helppo asia.

Automaatit seisoivat jalkakäytävillä jo valmiiksi ja niissä on olemassa oleva myyntijärjestelmä.

Uuden käyttöliittymän rakentaminen alkoi vasta syyskuussa.

Flink kuitenkin lisää, että vielä täytyy “koputtaa puuta”, sillä yksikään automaatti ei ole toistaiseksi ollut myyntityössä tosi toimissa.

Joukkoliikennelippuja myyviin parkkimittareihin tulee HSL:n tarra sekä informaatiota lipuista. Lipunmyyntimahdollisuus tulee parkkiautomaatteihin, jotka toimivat pankki- ja luottokorteilla.

–Parkkiautomaatista ostettu lippu on ihan samanhintainen kuin HSL-lippuautomaatista, kioskista tai kaupasta ostettu lippu.

Mobiililipun suosiota vaikea päihittää – myös lastenliput puhelimiin

Nähtäväksi jää, kuinka moni matkustaja lopulta hankkii kertalippunsa pysäköintilippuautomaatista.

HSL:n mukaan älypuhelimella ostettavan mobiililipun myynti on kasvanut merkittävästi tänä vuonna ja samaa ennakoidaan myös ensi vuodelle.

mobiililippu
Mobiililipun myynti on kasvanut merkittävästi tänä vuonna ja samaa ennakoidaan myös ensi vuodelleMarja Väänänen / Yle

Mobiililipun hinta laskee ensi vuonna huomattavasti, samalle tasolle kuin matkakortin arvolippujen hinnat.

Ensi vuoden alussa mobiililippuun on myös mahdollista ladata kausilippuja ja osastonjohtaja Mari Flink vahvistaa, että marraskuussa älypuhelimella voi ostaa lasten kertalippuja.

– On todella tärkeää saada lastenliput sinne, koska monilla lapsilla ja nuorilla matkakortti saattaa unohtua, mutta kännykkä ei unohdu koskaan!

Lue seuraavaksi