Kittilän kunnanvaltuusto: Rikossyytteen saaneet kuntapäättäjät voivat jatkaa

Kittilän kunnanvaltuusto päätti asiasta salaisessa kokouksessa.

Kittilä
Kittilän kunnanvirasto
Annu Passoja / Yle

Kittilän kunnanvaltuusto päätti tiistaina, että rikossyytteen saaneet kuntapäättäjät voivat jatkaa luottamustoimissaan. Päätös on kunnanhallituksen esityksen mukainen.

Esityksen mukaan valtuusto pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt osallistumasta asioiden käsittelyyn vain niissä asioissa, joissa he ovat syytteessä tai muusta syystä esteellisiä.

Valtuustossa esitettiin myös, että kuntapäättäjät, joilla on rikosepäily pidätettäisiin luottamustoimestaan kokonaan.

Asiasta äänestettiin ja äänet menivät tasan 8–8. Puheenjohtajan ääni ratkaisi kunnanhallituksen esityksen puolesta. Yhdeksän valtuutettua äänesti tyhjää. Valtuustossa jätettiin aiheesta myös kahdeksan eriävää mielipidettä.

Kokous salattiin yksityisyyden suojan takia

Valtuuston kokous pidettiin poikkeuksellisesti salaisena. Itse päätös on kuitenkin julkinen.

Kittilässä olevan Ylen toimittajan Jyri Tynkkysen mukaan kokouksen salaaminen perusteltiin yksityisyyden suojalla.

– Perusteiksi sanottiin se, että kokouksessa käsitellään yksityisten ihmisten asioita, syytteessä olevien ihmisten nimiä ja perusteluja, miksi he ovat saaneet syytteen, Tynkkynen kertoo.

Tynkkysen mukaan valtuutetut poistuivat valtuustosalista hyvin harvasanaisina. Rintamalinjat näyttivät olevan kuitenkin hyvin selkeät.

– Esityksen puolesta äänestäneet olivat vakuuttuneita siitä, että ovat oikeassa. Toinen puoli sen sijaan ihmetteli, kuinka tämä voi olla mahdollista, vaikka kuinka on varoiteltu kuinka tässä voi käydä, Tynkkynen kertoo.

– Kuvaavaa oli, kun valtuuston puheenjohtaja sanoi lopussa, että ei oikein tiedä, mitä tästä seuraa. Tuli tehtyä tällainen päätös, mutta oliko se oikea, Tynkkynen kertoo puheenjohtajan aprikoineen.

Lex Kittilä käyttöön

Valtiovarainministeriö oli aiemmin asettanut lokakuun viimeisen päivän Kittilälle takarajaksi normalisoida hallintonsa. Tänään loppuneen määräajan jälkeen ministeriö harkitsee jatkotoimenpiteensä.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on sanonut, että elleivät syytteessä olevat jää pois luottamustehtävistään, on otettava käyttöön ns. Lex Kittilä.

Lex Kittilä antaa valtiovarainministeriölle oikeuden puuttua yksittäisen kunnan päätöksentekoon. Ministeriön nimittämä selvityshenkilö tai selvitysryhmä tekee ehdotuksen toimenpiteistä, joilla kunnan hallinto palautetaan lainmukaiseksi. Ministeriöllä on myös viime kädessä oikeus pidättää kunnan luottamushenkilö luottamustehtävistään.

Kittilän kimurantti hallintotilanne alkoi 13. lokakuuta, kun Kittilän kunnan viittä tilapäisen valiokunnan jäsentä, 21 kunnanvaltuuston jäsentä ja yhtä varajäsentä sekä 14 kunnanhallituksen jäsentä ja varajäsentä vastaan nostettiin syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Käytännössä syyte koskee 27 henkilöä, sillä sama henkilö on voinut olla mukana valiokunnassa ja/tai valtuustossa ja/tai hallituksessa. Nykyisessä valtuustossa on 11 syytettyä.

Kaikki syytteen saaneet kiistävät syytteet.

Lue lisää:

KRP epäilee 30 henkilöä rikoksista Kittilässä – hissiyhtiön hankinnoista alkanut sotku jatkuu vielä pitkään

Rikosoikeuden professori Pekka Viljasen mukaan Kittilän tilanne on erittäin poikkeuksellinen: "Nämä ovat kovia syytteitä"