Valtio jyrähtää Kittilän kuntapäättäjille: Lex Kittilä otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa

Valtio tarjoaa Kittilälle vielä yhden mahdollisuuden ennen kuin se puuttuu kunnan toimintaan.

Kittilä
kunnanvaltuutettuja kokouksessa
Kittilän kunnanvaltuuston kokous alkoi julkisena tiistaina, mutta se suljettiin ennen äänestystä.Otto Ponto / Lehtikuva

Kittilän valtuuston tiistai-iltana tekemä päätös ei riitä valtiolle. Kittilän kunnanvaltuusto päätti, että rikoksesta epäillyt kuntapäättäjät voivat jatkaa luottamustoimissaan.

– Päätös tarkoittaa käytännössä, että esteellisyyssäännöksiä noudatetaan eikä tämä ole riittävä toimenpide palauttaa luottamusta päätöksentekoon, kertoo valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu Ylelle.

Hyväksytyssä esityksessä kuntapäättäjät pidätettiin osallistumasta asioiden käsittelyyn vain niissä asioissa, joissa he ovat syytteessä tai muusta syystä esteellisiä. Hävinneessä esityksessä kaikki rikoksesta epäillyt henkilöt olisi pidätetty luottamustoimista kokonaan.

Valli-Lintu sanoo, että seuraavaksi valtiovarainministeriö aloittaa Kittilän kuulemisen selvitysryhmän asettamiseksi. Tämä tapahtuu lähipäivinä.

Käytännössä se tarkoittaa, että valtio ottaa käyttöön niin kutsutun Lex Kittilän. Se mahdollistaa valtiolle puuttumisen kunnalliseen itsehallintoon jos kunta on ajautunut hallinnolliseen umpikujaan.

– Ensimmäisen kerran joudutaan käyttämään tämän (Lex Kittilän) mahdollistamaa toimivaltaa eli asettamaan selvitysryhmä tai selvityshenkilöitä selvittämään toimenpiteitä kunnan päätöksenteon luotettavuuden ja uskottavuuden palauttamiseksi, Valli-Lintu kertoo.

Kittilän kunta saa vielä mahdollisuuden ryhtyä omiin toimenpiteisiin ennen kuin valtio puuttuu peliin.

– Ennen kuin tämä selvitysryhmä voidaan asettaa, kuntaa on kuultava. Kunnalle on varattava riittävä aika tulla kuulluksi, sen jälkeen valtiovarainministeriö voi vasta asettaa selvitysryhmän, Valli-Lintu sanoo.

Mikä Lex Kittilä?

Niin kutsuttu Lex Kittilä (siirryt toiseen palveluun) tuli voimaan tämän vuoden alussa. Se on kutsumanimensä mukaisesti säädetty Kittilän kuntapäättäjien toimien seurauksena.

Laki antaa valtiovarainministeriölle oikeuden puuttua yksittäisen kunnan päätöksentekoon. Puuttuminen tapahtuu selvityshenkilön tai -ryhmän toimesta. Henkilö tai ryhmä tekee ehdotuksen toimenpiteistä, joihin kunnan on ryhdyttävä, jotta kunnan hallinto saadaan lainmukaiseksi.

– Saatuaan selvityshenkilön tai selvitysryhmän toimenpide-ehdotukset valtuuston on käsiteltävä ne ilman aiheetonta viivytystä ja saatettava niitä koskeva päätös valtiovarainministeriön tietoon, laissa kirjoitetaan.

*Lue lisää: *

Kittilän kunnanvaltuusto: Rikossyytteen saaneet kuntapäättäjät voivat jatkaa

KRP epäilee 30 henkilöä rikoksista Kittilässä – hissiyhtiön hankinnoista alkanut sotku jatkuu vielä pitkään

Rikosoikeuden professori Pekka Viljasen mukaan Kittilän tilanne on erittäin poikkeuksellinen: "Nämä ovat kovia syytteitä"