Sama palkka - Islanti aikoo toteuttaa sen mistä muut puhuvat

Tullilaitoksen työntekijä Audur Eyjolfsdottir sai kymmenen prosentin palkankorotuksen.

Ulkomaat
mielenosoittajia torilla
Islannin ammattiliittojen keskusjärjestö

Islannista tulee naisten ja miesten palkkatasa-arvon edelläkävijä vuoden vaihteessa, jos maan parlamentin hyväksymä laki tulee voimaan, niinkuin on tarkoitus.

Islannin parlamentti on hyväksynyt lain, joka velvoittaa yksityisen ja julkisen sektorin työnantajat maksamaan naisille ja miehille samaa palkkaa.

Palkkatasa-arvolle on luotu työmarkkinajärjestöjen yhteisesti sopima malli ja se velvoittaa yli 25 hengen yritykset todistamaan, että lakia noudatetaan.

Lain rikkominen aiheuttaisi sakkomaksuja, mutta tasa-arvomallia työstänyt Marianna Traustadottir ei tiennyt, miten suuria ne käytännössä olisivat.

Palkkatasa-arvoa noudattavat yritykset saavat tasa-arvosertifikaatin. Sellainen on Islannissa muun muassa Ikealla.

Tuntuvia palkankorotuksia

Maan tullilaitos on yksi ensimmäisiä työnantajia, joka käyttää palkkojen pisteyttämisessä työntekijä- ja työnantajajärjestöjen hyväksymää samapalkkamallia.

Tullilaitoksen henkilöstöjohtaja Unnur Kristjansdottir kertoo, että tullilaitoksessa paljastui, että kokonaispalkkojen ero on tuntuva, 25 % miesten ja naisten välillä. Myös normaalityöajan palkoissa on Unnur Kristjandottirin mielestä korjattavaa.

Tullilaitoksen tilastovirkailijalla Audur Eyjolfsdottirilla on kymmenen vuoden työkokemus, mutta palkkojen tarkistuksessa huomattiin, että mieskollega on saanut samantasoisesta työstä parempaa palkkaa.

– Palkkaani nostettiin sen jälkeen, kun palkkoja tarkistettiin, Audur kertoo.

Audur sai kymmenen prosentin palkankorotuksen.

Laki toteutuu vaaleista huolimatta?

Islannin ammattiliittojen keskusjärjestön tasa-arvoasiantuntija Marianna Traustadottir näyttää innostuneena videota, missä naiset osoittavat mieltään palkkaeroja vastaan hyytävässä tuulessa Reykjavikin keskustassa. Palkkatasa-arvotaistelu on kestänyt kymmeniä vuosia.

Marianna Traustadottir
Marianna TraustadottirRiikka Uosukainen / Yle

Hän on varma että laki toteutuu vaikka eduskunta meni juuri uusiksi viime viikonlopun parlamenttivaaleissa. Marianna Traustadottirin mukaan poliitikot eivät uskalla perääntyä palkkatasa-arvoa koskevasta laista.

– En väitä, että samapalkkamalli tai sertifikaatio poistavat palkkaerot kokonaan täällä Islannissa. Ne ovat tärkeä väline ja monet yritykset ovat ottaneet samapalkkamallin käyttöön. Tulokset osoittavat, että olemme oikealla tiellä, Marianna Traustadottir sanoo.

Lue myös:

Islannin perhevapaamalli toi isät kotiin vauvoja hoitamaan – "Naisten ei tarvitse valita uran tai lasten välillä, täällä voi saada molemmat"

Islanti velvoittaa maksamaan samaa palkkaa naisille ja miehille – "aika tehdä jotain radikaalia"

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus