Ajelehtivatko pelastetut purjehtijat todella kuukausia Tyynellämerellä? – Tarinassa on aukkoja

Koirineen pelastetttu purjehtijakaksikko ei käyttänyt hätälaitettaan ja väitti joutuneensa myrskyyn, jota ei todellisuudessa ollut.

Tasha Fuiava on toinen merihädästä pelastetuista. Kuva: MC3 Jonathan Clay / EPA

Miksi kuukausia keskellä valtamerta ajelehtineet purjehtijat eivät käyttäneet hätäsignaalilaitettaan? Miksi he sanoivat merivartiostolle olevansa kunnossa, jos heidän moottorinsa oli rikki? Miksi he kertoivat myrskystä, jota ei todellisuudessa ollut?

Viime viikolla Yle ja monet maailman uutisvälineet kertoivat amerikkalaispurjehtijoista, jotka sanoivat ajelehtineensa viisi kuukautta Tyynellämerellä kahden koiransa kanssa. Nyt heidän tarinastaan on paljastunut useita outoja yksityiskohtia.

Havaijilaiset Jennifer Appel ja Tasha Fuiava eivät esimerkiksi käyttäneet EPIRB-hätäsignaalilaitettaan, vaikka sillä olisi saanut yhteyden pelastajiin satelliittien välityksellä.

He eivät myöskään kertoneet laitteestaan uutistoimisto AP:n haastattelussa. Myöhemmin Appeli selitti, että laitetta olisi saanut käyttää vain akuutissa hätätilanteessa. Sellaista he eivät hänen mielestään kohdanneet.

Purjehtijat myös kertoivat, että heidän kuusi viestintälaitettaan, kuten radio ja satelliittipuhelin, olivat hajonneet. AP haastatteli entistä merivartiostovirkailija Philip R. Johnsonia, joka piti väitettä merkillisenä.

– Tässä on jotain outoa. En ole koskaan kuullut, että kaikki laitteet menisivät rikki samaan aikaan, Johnson sanoi.

Olematon myrsky

Purjehtijoiden tarina matkan vaiheista sisältää vääriä tietoja. He kertoivat joutuneensa kolme päivää kestäneeseen rajumyrskyyn heti ensimmäisenä purjehduspäivänään, kun he olivat lähteneet 3. toukokuuta Havaijilta kohti Tahitia.

Yhdysvaltojen ilmatieteen laitoksen mukaan Havaijilla tai sen lähistöllä ei kuitenkaan ollut tuolloin myrskyä. Minkäänlaista myrskyä ei myöskään näy avaruushallinto Nasan satelliittikuvissa.

Tämän jälkeen purjehtijat kertoivat harkinneensa paluuta mutta väittivät, ettei Havaijin Maui- ja Lanai-saarilta olisi löytynyt riittävän syviä satamia heidän 50-jalkaiselle eli noin 15 metriä pitkälle Sea Nymph -purjealukselleen. Aluksella on tavallista suurempi köli.

Todellisuudessa molemmilla saarilla on useita suuria satamia. Lisäksi heidän reittinsä kulki myös Havaijisaarten pääsaaren eli Havaijin ohi.

Oliko moottori hajonnut?

Myöhemmin toukokuussa, kun aluksen masto oli jo heidän mukaansa osittain hajonnut, he kohtasivat Kiribatille kuuluvan pienen Kirimati-saaren. He kertoivat uskoneensa, että saari oli pääosin asumaton ja rantautuminen olisi vaarallista.

Saarella on kuitenkin yli 2 000 asukasta ja suuri satama. Purjehtijat päättivät silti jatkaa matkaansa aluksen vaurioista huolimatta.

Purjehtijoiden mukaan aluksen moottori hajoisi myrskyssä toukokuun lopussa, minkä jälkeen he ajelehtivat merellä.

Kuitenkin Yhdysvaltojen merivartiosto sai vielä kesäkuussa lähellä Tahitia yhteyden alukseen, joka ilmoittautui nimellä Sea Nymph. Aluksen kapteeni kertoi tuolloin, ettei heillä ollut mitään hätää ja että he aikoivat palata maihin seuraavana aamuna.

Taiwanilainen kalastusalus löysi lopulta purjehtijat lokakuun lopussa läntiseltä Tyyneltämereltä noin 8 000 kilometrin päässä Tahitilta ja noin 1 500 kilometrin päässä Japanista. He olivat koirineen hyvässä kunnossa.