1. yle.fi
  2. Uutiset

Markku Mantila: Venäjän motiivia puuttua vaaleihin ei löydy mistään

A-studiossa vieraillut viestintäyrittäjä Markku Mantila pitää turvallisuuskomitean Venäjä-paperista syntynyttä kohua liioiteltuna.

Kotimaan uutiset
Markku Mantila ja Jarno Limnéll
Viestintäyrittäjä Markku Mantila ja kyberturvallisuusasiantuntija Jarmo Limnéll Ylen A-studiossa 31. lokakuuta. Juontajana Kirsi Heikel.Yle

Viestintäyrittäjä Markku Mantilan mielestä vähistä aineksista on syntynyt suuri meteli, kun valtiollisen turvallisuuskomitean Venäjä-paperia on ruodittu julkisuudessa. Julkisuuteen tullut paperi ei Mantilan mukaan ollut lopullinen raportti, vaan keskeneräinen ajatuskooste.

– Kun mietitään kansakunnan uhkia, tulisi maalata laveasti, ja antaa mielikuvituksen laukata. Komitea ei mikä tahansa porukka, vaan valtiovallalle lojaali porukka, joka tekee hyvää työtä, kommentoi Mantila Ylen A-studion lähetyksessä.

Markku Mantila
Markku MantilaYle

Mantila on toiminut aiemmin valtioneuvoston viestintäjohtajana ja informaatiovaikuttamisen verkoston puheenjohtajana.

Valtiollisen turvallisuuskomitean asiantuntijaverkoston selvitys nousi julkisuuteen viime viikolla. Siinä listattiin Venäjän mahdollisia tavoitteita ja tapoja vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin.

Tavoitteina mainittiin muun muassa Suomen eristäminen EU:sta ja erillään pitäminen Natosta, Venäjän aseman vahvistaminen Itämerellä sekä Fennovoiman ja Nordstreamin kaltaisten kaupallisten tavoitteiden edistäminen. Mahdollisia vaikuttamistapoja esiteltiin laaja kirjo valeuutisista ja poliittisen keskustelun ohjaamisesta aina salamurhaan ja terroriin asti.

Selvitys sai aikaan melkoisen myrskyn tasavallan presidentin jyrähdystä myöten, jonka mukaan “siitä lähti trollaus ihan omasta takaa liikkeelle”.

"On herännyt kysymys, oliko loppuun asti harkittua antaa tupakka-askin kanteen piirretty hahmotelma ulos?"

Markku Mantila

Kyberturvallisuusasiantuntija Jarmo Limnéllin mielestä nykyisessä turvallisuusympäristössä selvitystä ei voi pitää yllättävänä. Esimerkiksi Ranskassa ja Yhdysvalloissa on nähty esimerkkejä vaikuttamisesta. Turvallisuudesta ja digitaalisen demokratian haavoittuvuudesta ollaan syystäkin huolissaan.

– Uhkista ja riskeistä puhuminen on tasapainoilua. Niihin varautuminen tärkeää, mutta tarpeetonta turvattomuutta ei pidä lähteä luomaan.

Jarno Limnéll
Jarno LimnéllYle

Limnéll piti esiin nostettuja vaikuttamistapoja ilman vaaliteemaakin esimerkkeinä digitaalisen ympäristön hybridivaikuttamisesta, josta on nähty tietomurtoja, tietovuotoja ja psykologisia operaatioita.

Mantila katsoi selvityksen listalta ainoastaan salamurhan ja terrorin viittaavan trollaukseen.

– Muut tavoitteet aika todennäköisiä. Jos ajattelee informaatiovaikuttamista, yksi tavoite on saada Suomea irti EU:sta ja pitää Suomi Naton ulkopuolella. Ei se ole mikään salaisuus.

Mantilan mielestä selvityksen nostattama kohu johtui ennen kaikkea sen päätymisestä julkisuuteen puolivillaisena.

– Varautuessa uhkiin on mietittävä hulluimpiakin vaihtoehtoja, mutta onko kaikki pakko huutaa julki? On herännyt kysymys, oliko loppuun asti harkittua antaa tupakka-askin kanteen piirretty hahmotelma maailmasta ulos.

Venäjän vaikutusyrityksiä presidentinvaaleihin Mantila piti epätodennäköisinä.

– Niinistöhän voittaa vaalit ja muut eivät pärjää siinä kisassa mitenkään. En oikein löydä mistään motiivia tulla puuttumaan meidän vaaleihin.

Katso koko keskustelu Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi