1. yle.fi
  2. Uutiset

Peliala nousi Suomen suurimmaksi veronmaksajaksi – Nämä yritykset maksoivat eniten veroja viime vuonna

Peliyhtiö Supercell-kauppaa varten perustettu Kahon 3 maksoi eniten yhteisöveroa vuonna 2016. Kun Supercell oli viime vuonna toiseksi suurin veronmaksaja, nousee peliala Suomen suurimmaksi veronmaksajaksi.

Verotiedot
Supercell
Kimmo Brandt / AOP

Verottaja sai ennakoidusti 675 miljoonan jättipotin japanilaisomisteiselta Kahon 3:lta. Kahon 3 on japanilaisen Softbankin tytäryhtiö.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi Kahon 3:n taustoista viime viikonloppuna. Kahon 3 on Supercellin myyntiä varten Suomeen perustettu yhtiö.

Toiseksi suurin veronmaksaja oli Supercell 181 miljoonalla eurolla.

Näin peliala on noussut sadan suurimman yrityksen joukossa suurimmaksi veronmaksajaksi finanssialan ohi.

Kolmanneksi eniten veroja maksoi Nordea. Kun kaikkien Nordean konserniyhtiöiden maksamat verot otetaan sen veropottiin mukaan, maksoi pankkikonserni veroja 178 miljoonaa euroa.

OP-ryhmä maksoi yhteisöveroa kaikkineen 169 miljoonaa euroa. Pankkiryhmän veropotti on pienentynyt rajusti kahdesta edellisvuodesta. Vuonna 2014 OP-ryhmä maksoi veroja ennätykselliset 330 miljoonaa euroa ja seuraavanakin vuonna vielä lähes 250 miljoonaa.

OP kertoo maksaneensa vuosina 2014 ja 2015 poikkeuksellisen paljon veroja, koska se lunasti Pohjola-pankin osakkeet pois pörssistä vuonna 2014.

– Tästä ja muista järjestelyistä syntyi osuuspankeille merkittäviä myyntivoittoja, joista maksettiin verot. Nämä sisäiset myyntivoitot eivät kuitenkaan näkyneet tuloksessa samalla tavalla kuin verot. Tästä johtuen vuosien 2014 ja 2015 verot olivat suuremmat kuin ryhmän tulos olisi suoraan edellyttänyt, talousjohtaja Harri Luhtala kertoo.

Saksalaisen Bayerin tytäryhtiön Suomeen maksamat verot kasvoivat yli 133 miljoonaan euroon. Bayer porskuttaa muun muassa ehkäisykierukka Mirenalla.

Energiayhtiö Neste taas teki viime vuonna ennätystuloksen, mistä syystä myös sen maksamat verot kasvoivat.

Yritykset maksavat veroja voitoistaan. Suurimpien veronmaksajien listalta voi puuttua isojakin yrityksiä, jos ne tekevät tappiota. Tappioita voi vähentää verotuksessa kymmenen vuotta, jolloin verojakaan ei tarvitse maksaa.

Tämän sivun taulukoista voit hakea yhteisöveron maksajia yrityksen nimellä. Listaus ei huomioi konserniyhtiöitä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

100 eniten yhteisöveroa maksanutta y-tunnuksen mukaan

Yhteisöverot.Lähde: Vero.fi
Lue seuraavaksi