Trumpin luottomies puolusti orjuuden puolesta taistellutta kenraalia

Kiista Yhdysvaltain sisällissodan aikaisista muistomerkeistä sai lisää vettä myllyyn, kun Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly kutsui etelävaltioiden armeijaa johtanutta Rober E. Leetä ”kunnialliseksi mieheksi”.

Yhdysvaltain sisällissota
Mies katsoo hieman ohi kameran.
Valkoisen talon kansliapäällikön John Kellyn kommentit sisällisodasta ovat herättäneet Yhdysvalloissa kohua.Michael Reynolds / EPA

Valkoisen talon kansliapäällikön John Kellyn mukaan Yhdysvaltain sisällissota (1861–1865) johtui osapuolten kyvyttömyydestä päästä kompromissiin.

Kellyn näkemys on herättänyt Yhdysvalloissa kohua, sillä erilainen suhtautuminen orjuuteen oli keskeinen syy pohjois- ja etelävaltioiden väliseen sisällissotaan. Kriitikoiden mukaan tämänkaltaisesta asiasta ei ole mahdollista päästä kompromissiin.

Kelly kertoi mielipiteensä maanantaina Fox News -televisiokanavan haastattelussa. Samassa yhteydessä hän kutsui etelävaltioiden armeijaa komentanutta Robert E. Leetä "kunnialliseksi mieheksi", kun häneltä kysyttiin mielipidettä etelävaltioiden johtajien muistomerkeistä.

Monet amerikkalaiset kokevat, että nämä muistomerkit juhlistavat maan rasistista historiaa. Etelävaltiot taistelivat sisällissodassa orjuuden säilyttämisen puolesta.

Rohkaisee äärioikeistoa?

Surmatun kansalaisoikeustaistelijan Martin Luther King Juniorin tytär, Bernice King kutsui Kellyn kommentteja vaarallisiksi.

– Etenkin nyt kun valkoisen ylivallan kannattajat tuntevat olevansa kannustettuja, on vastuutonta ja vaarallista saada orjuuden säilyttämisen puolesta taisteleminen kuulostamaan rohkeudelta, King kommentoi pikaviestipalvelu Twitterissä.

Jännitteet sisällisodan merkityksestä nousivat pintaan elokuussa, kun äärioikeiston kannattajat ja vastamielenosoittajat ottivat yhteen Charlottesvillessa, Virginiassa. Yhden vastamielenosoittajan kuolemaan johtaneet väkivaltaisuudet saivat alkunsa kiistasta, joka koski kenraali Leen patsaan poistamista puistosta.

Presidentti Trump joutui tuolloin poliittisen myrskyn keskellä, kun hän kieltäytyi tuomitsemasta ainoastaan äärioikeistoa väkivaltaisuuksista. Trumpin mukaan vikaa oli molemmissa osapuolissa.

Lähteet: AP, AFP